Bursa în contratimp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa în contratimp
Bursa în contratimp

Bursa de Valori Bucureşti ia din nou decizii tardive, fără vreun efect imediat pentru investitori. E adevarat însă că motivul suna bine: alinierea pieţei la standarde internaţionale.

Investitorul român a primit, în sfârsit, din aceasta luna, liber la adrenalina pe piata româneasca de capital. Nu, nu se va trezi peste noapte cu o oferta bogata de instrumente financiare si nici nu se va întreba febril unde (naiba!) sa investeasca pentru ca lista de companii emitente este uriasa. (Delistarile ramân, totusi, cuvântul de ordine pe Bursa de Valori Bucuresti). În realitate, trebuie sa se multumeasca doar cu eliminarea limitelor de variatie pentru actiunile internationale.

Tot din aceasta luna, nici actiunile companiilor românesti nu mai au limite de variatie de +/- 15%, ci, printr-o extindere progresiva, vor ajunge la un generos +/- 40%. Astfel, piata va fi în sfârsit libera sa amendeze imediat evenimentele neprevazute pentru o anumita companie, iar suspendarile nu se vor mai tine lant, bulversând o bursa si asa saraca în emitenti, cum s-a întâmplat în urma cu un an, de exemplu. Un alt pas catre normalitate pentru investitorul obisnuit este reprezentat de introducerea ordinelor de tip "stop loss", "take profit" si "if touched" (n.n. - vânzare automata a actiunilor în momentul în care ajung la un pret prestabilit). În premiera pe o piata care se doreste de referinta în regiune, investitorul îsi poate stabili pierderea maxima pe care si-o asuma sau îsi poate proteja câstigul în cazul în care a anticipat corect evolutia cotatiilor. Nimic din aceste doua reglementari nu reprezinta ceva extraordinar pentru pietele mature, dar pentru cei care nu s-au aventurat pâna acum pe bursele externe, masurile sunt înca doi pasi în...
alfabetizare.

Cititi mai multe amanunte despre acest subiect în numarul 13 al revistei Forbes România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite