Bugetarii sufocă economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 82% din cei peste 762.000 de şomeri înregistraţi în luna februarie, proveneau din sectorul privat
Aproape 82% din cei peste 762.000 de şomeri înregistraţi în luna februarie, proveneau din sectorul privat

În timp ce firmele private se luptă să reziste, instituţiile statului se umflă, la propriu. În 2009, doar mediul privat a dus greul prăbuşirii economiei. în 2010, soarta este aceeaşi: să suporte declinul şi să plătească factura incompetenţei guvernanţilor.

Orice manager de companie ştie că atunci când îi scad veniturile, automat, trebuie să-şi diminueze şi cheltuielile. Este principiul fără care o afacere nu poate să reziste. Oamenii care par să nu înţeleagă în ruptul capului acest mecanism sunt guvernanţii de la Palatul Victoria.

Aproape 82% din cei peste 762.000 de şomeri înregistraţi în luna februarie la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă proveneau din sectorul privat. În ciuda promisiunilor de a reduce costurile cu personalul, rezultatele întârzie să apară.

REFORMĂ ZERO

Anul trecut, sectoarele din economie în care s-au înregistrat creşteri ale numărului de salariaţi au fost administraţia publică, apărarea şi asigurările sociale. De la 217.000 de angajaţi, în decembrie 2008, numărul acestora a urcat la aproape 230.000 de persoane, la finalul anului trecut.

În industria prelucrătoare, spre exemplu, au dispărut în 2009 aproape 200.000 de locuri de muncă, iar în construcţii s-au evaporat 80.000 de slujbe, adică 20% din total. Mircea Purcaru, administratorul firmei de transport Samsara din judeţul Arad, a simţit pe contul său din bancă ce a însemnat scăderea consumului. Comenzile pentru firma sa au fost mai puţine, iar încasările s-au redus cu mai mult de jumătate.

În acest condiţii, omul de afaceri a fost nevoit să ia măsuri drastice pentru tăierea costurilor, care s-au tradus în reduceri de personal şi tăieri de salarii cu până la 30%. Sute de alţi antreprenori, aflaţi în situaţia lui Purcaru, au fost nevoiţi să ia aceleaşi măsuri pentru ca afacerile lor să supravieţuiască. Asta în timp ce în administraţia locală este cald şi bine.

FUNCŢIONARI DE LUX

Pe lângă numărul mare de angajaţi, contribuabilii trebuie să susţină şi salariile exagerate ale funcţionarilor din administraţia publică. Lefurile lor au crescut în luna ianuarie a acestui an cu 10% faţă de prima lună a anului 2009, reiese din datele anunţate de INS. Astfel, salariul mediu net din sectorul administraţie publică, apărare şi asigurări sociale a fost de 2.204 lei, faţă de 2.007 lei în luna ianuarie 2009.

În multe ţări europene sectorul privat este mai atractiv din punct de vedere al câştigului salarial, în România situaţia este exact invers.
În acest moment, o treime din totalul celor 4,3 milioane de angajaţi  din economie lucrează în sistemul public. Un număr de posturi care nu se justifică şi care, în loc să uşureze, îngreunează şi mai mult relaţiile agenţilor economici cu instituţiile statului.

De exemplu, Mircea Purcaru, administratorul firmei Samsara, pierde în fiecare lună mai bine de 10 ore pentru a depune bilanţurile contabile la Administraţia Financiară.

Tot din cauza birocraţiei excesive şi Matei Vintilă, directorul firmei de construcţii Conimpex din Bucureşti, aşteaptă, de mai bine de cinci ani, o autorizaţie de urbanism de la Primăria Sectorului 5. Practic, nu există antreprenor care să nu se fi lovit vreodată de indolenţa din administraţia publică.

Legea unică a salarizării ar fi putut fi un pas înainte  în dimesionarea corectă a aparatului administrativ. Dar legea are deficienţe majore, în primul rând din cauza faptului că nu pune accent suficient pe factorul de motivaţie al angajaţilor din sectorul bugetar. 

SALARII MARI LA STAT

Câştigul mediu net din administraţie este cu 54% mai mare faţă de media pe economie (1.426 lei). Doar în Letonia şi Bulgaria mai există un decalaj de aproape 50% între salariul unui funcţionar şi media pe economie.

În Cehia şi Slovenia diferenţa este de până în 20%, iar în economiile dezvoltate, precum cele din Marea Britanie, Suedia sau Danemarca, de până în 10%.

Mai puteţi citi în numărul 27 al revistei „Forbes România"

Profitul gheişei vir­­­tuale. Ghicitoare pentru adulţi: Ce industrie din Ro­­­­­­­­mânia are 20.000 de angajaţi, ale căror venituri cumulate sunt de 25‑30 de milioane de dolari lunar?  Răs­­­­­­­puns: videochat pentru adulţi.

Revenirea miliardarilor. Seceta de bogăţie de anul trecut s-a transformat într-un fel de Paradis al miliardarilor. Cea mai mare parte a ce­­­­­­lor mai bogaţi oameni de pe planetă şi-au mărit considerabil averile în ul­­­­­­­timele 12 luni. Anul acesta, miliardarii lumii au o avere medie netă de 3,5 miliarde de dolari, cu o creştere de până la 500 de milioane de dolari în 12 luni.

Câştigătorii Europei. Trei ani de criză au cernut adevăraţii câştigători din sistemul bancar european. Santander şi BNP Paribas au găsit strategiile eficiente care le-au propulsat în prima ligă europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite