Bursa de la Bucureşti creşte după model american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa de la Bucureşti creşte după model american
Bursa de la Bucureşti creşte după model american

Investitorii de pe piaţa de capital românească şi-au potrivit ceasurile după ora Wall-Street-ului. Dar cât de sănătos este să mizeze pe evoluţia economică din SUA? 

Un semestru de coşmar pentru economia românească, dar o bursă pe val. Profiturile companiilor tranzacţionate pe piaţa românească de capital au scăzut cu peste 30% faţă de primele şase luni din 2008, cotaţiile aceloraşi companii cresc.

Economia românească a stabilit un record negativ, cu o scădere de 7,6% a Produsului Intern Brut (PIB), cotaţiile companiilor cresc. Cinci miliarde de euro mai puţin pentru investiţiile străine directe în România, acţiunile cresc.

Un galop ameţitor: în numai o lună (14 iulie-14 august), piaţa, în ansamblu, a marcat o creştere de 23%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dat lovitura cu o apreciere de 36%!

Datele prezentate de guvernul SUA au fost, se pare, mult mai importante pentru investitori decât statisticile macroeconomice locale sau prognozele Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România. Aşa se face că, în şedinţa din 10 august, de pildă, BVB a încheiat pe verde.

Noua proiecţie privind economia românească, dată publicităţii la acea dată de FMI, care indica o scădere de 8-8,5% în 2009, nu a reuşit să clatine câtuşi de puţin intenţiile investitorilor prin estimarea. Motivul? Bursele americane îşi continuau ascensiunea sub impactul statisticilor oficiale care semnalaseră, cu numai două zile înainte, scăderea şomajului în iulie, pentru prima dată în 15 luni.

Încrederea în vremurile în care capitalurile străine vor face din nou legea pe bursa românească a reintrat în mentalitatea investitorilor. Ne îmbătăm cu apă rece?

Citiţi mai multe amănunte despre acest subiect în ultimul număr al revistei Forbes, ce se afla la chioşcuri, începând de luni, 24 august.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite