Belgianul inventiv şi caşcavalul de Parcheş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belgianul inventiv şi caşcavalul de Parcheş
Belgianul inventiv şi caşcavalul de Parcheş

Christian Bekkers produce într-un sat din Dobrogea brânză şi caşcaval de capră pentru hotelurile de lux din Delta Dunării. Până la sfârşitul anului, va exporta în Belgia. Timp de peste 20 de ani, Christian Bekkers a lucrat pentru diverse companii de transport din întreaga lume. Acum vinde caşcaval. 

Până anul trecut, datoria lui Christian Bekkers era să vândă... servicii de logistică, să încheie contracte, să fixeze trasee şi să facă rapoarte. Zi de zi. Belgianul, de 48 de ani, spune că nu i-a plăcut niciodată să vândă ceva virtual, nepalpabil. Şi-ar fi dorit să producă ceva real. Să atingă cu degetele sale în fiecare dimineaţă ceva făcut de el însuşi. După două decenii în care fiecare zi de muncă era identică cu precedenta, Bekkers a reuşit. Destinul l-a aruncat în inima Dobrogei, în satul tulcean Parcheş, unde în prezent produce brânzeturi.

Proprietarii resorturilor de lux din Delta Dunării sunt principalii clienţi ai lui Bekkers, care vinde 50 de kilograme de brânză şi caşcaval, în fiecare zi. Însă belgianul nu se bazează prea mult pe hotelierii din Deltă. El vrea să ajungă la o capacitate de producţie de zece ori mai mare, pe care să o exporte în Belgia, ţară unde consumul de brânză este de 20 de kilograme pe cap de locuitor. În comparaţie, un român consumă anual doar patru kilograme de brânzeturi.

„Belgienii sunt înnebuniţi după brânză de capră“, spune Bekkers, care şi-a făcut calculele pentru noua sa afacere. El speră la o cifră de afaceri de 150.000 de euro pe an. Belgianul cunoaşte aproape totul despre tehnologia de obţinere a brânzeturilor, şi este foarte strict. Stagiatura şi-a făcut-o la o fermă din Olanda unde a învăţat întregul proces de obţienere a caşcavalului.

Hotelurile, principalii clienţi

Întors la Parcheş, Christian Bekkers a mers din hotel în hotel, prezentându-şi marfa şi semnând contracte cu hotelierii. „Într-o săptămână, toată lumea vorbea de belgianul care face brânză“, îşi aminteşte Christian de efectul vizitelor sale pe la hoteluri. Apoi au urmat vizite la magazine şi în pieţe. Aşa încât, înainte de a construi practic fabrica „Latteria de la Parcheş“, cu o singură maşină de procesare a laptelui, Bekkers produce şi vinde într-o singură zi circa 40 de kilograme de caşcaval şi de brânză. De ce au produsele lui atâta căutare?

„Spre deosebire de caşcavalul românesc, cel produs de Christian are o poveste“, crede Marilena Apolon, reprezentata complexului turistic Delta Nature Resort. Belgianul susţine că produsul lui nu este neapărat mai bun, însă este diferit, pentru că este după o reţetă olandeză. Ioan Hariton, un alt producător de brânzeturi din Tulcea, susţine că diferenţa este dată de cheagul folosit şi de calitatea laptelui. Următorul pas al lui Christian este să plece în Belgia pentru a aranja primul transport.

Capre olandeze

Bekkers foloseşte un cheag olandez, de la fermele unde şi-a făcut „stagiatura“, iar laptele îl cumpără de la crescătorii de capre din regiune cu un preţ de 1,5 lei pe kilogram. Pentru anul 2010, Christian şi-a propus să crească singur capre din rasa Sanne, importate din Belgia. Această rasă poate da până la opt litri de lapte pe zi, spre deosebire de cea autohtonă, care nu dă mai mult de doi litri într-o zi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite