Armurierul din Carpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armurierul din Carpaţi
Armurierul din Carpaţi

În săbii să ne tăiem sau în suliţe să ne luptăm? Viorel Nan (55 de ani) poate să-ţi facă în  atelierul său din Râşnov orice armă din epoca medievală. Filmul Cold Mountain a schimbat mersul afacerilor lui Viorel Nan. Sutele de săbii folosite în celebra peliculă au fost făcute în atelierul său din Râşnov.

Dacă ar fi trăit în Evul Mediu, când breasla armurierilor era formată din mii de meşteri, Viorel Nan ar fi bătut săbii cu ciocanul de dimineaţa până seara, pentru un amărât de galben.

Concurenţa ar fi fost acerbă, controalele de calitate foarte aspre, iar dacă o singură spadă nu ar fi fost suficient de ascuţită, meşterului Nan i s-ar fi tăiat capul.

În 2009, însă, această meserie este relaxantă, lipsită de riscuri şi mult mai profitabilă. Armurile confecţionate la turnătoria lui Nan - ARA, din Râşnov - nu mai sunt folosite în lupte, ci îşi găsesc locul în colţul vreunui living grandios sau la baza treptelor unor castele private din Germania. Proprietarii lor plătesc până la 3.000 de euro pentru un „cavaler de tablă“, iar cererea este suficient de mare.

Săbii pentru Hollywood

„Vând piese medievale de aproape 100.000 de euro pe an“, spune Viorel Nan, aruncând o privire spre panoplia din biroul lui înţesată cu săbii şi pumnale de toate dimensiunile.

Lucrează numai la comandă, dar mereu rămâne o lance şi un cuţit în plus, pe care le „plantează“ pe peretele din birou. La intrarea în atelier a aşezat armura unui cavaler medieval cu o lance la brâu, care parcă i-ar păzi toată afacerea: trei ateliere - două de mecanică fină şi o forjă.

În 2003, când scenografii peliculei „Cold Moutain” (şase nominalizări la Oscar) au bătut la poarta ARA, cerând câteva sute de săbii, Viorel Nan a fost tentat să refuze oferta. Nu mai făcuse niciodată arme şi, în plus, turnătoria lui avea suficiente comenzi. Activitatea de bază a societăţii ARA era atunci, ca şi acum, confecţionarea pieselor de metal pentru maşini industriale, agricole şi robotică.

Cu fotografii în faţă, în loc de desene tehnice şi cu multă imaginaţie, oamenii lui Nan au reuşit să producă un adevărat arsenal de război pentru filmul care i-a adus actriţei Renée Zellweger un Oscar pentru rol secundar. Contractul a fost de circa 30.000 de dolari, iar în mintea antreprenorului Viorel Nan s-a aprins atunci ideea unui nou business: confecţionarea de obiecte medievale.

Cerere din Germania

Următorul pas a fost să posteze pe site-ul companiei o ofertă şi, la scurt timp, Nan a fost contactat de o firmă din Germania. Nemţii au comandat sute de săbii pentru producţii cinematografice şi turnirurile care se organizează, de câteva ori pe an, pe Valea Rinului.

În scurt timp, o echipă de muncitori s-a specializat exclusiv în confecţionarea de arme de luptă şi ornament. Stilul medieval a atras tot mai mulţi clienţi dispuşi să plătească zeci de mii de euro pentru a-şi decora casele, restaurantele sau castelele private, astfel încât nişa descoperită de Viorel Nan s-a dovedit a fi foarte profitabilă.

Atelierul în care se confecţionează unelte medievale este singura încăpere cu un farmec aparte, pentru că totul se face manual. Armurierii mânuiesc fierul înroşit în cuptoare, îl bat cu ciocanul, îl îndoaie, îl sudează, îl călesc şi îl transformă în spade sau pumnale. Podeaua este neagră şi uleioasă, iar meşterii amintesc de fierarii de altădată.

Meşteşug

O armură de cavaler medieval se poate confecţiona în atelierul lui Viorel Nan în trei săptămâni, în timp ce pentru o singură spadă, meşterii fierari pot lucra până la 12 ore.

Firma ARA s-a specializat pe confecţionarea de arme de luptă medievale ca: săbii, pumnale, cuţite, vârfuri de lance şi săgeţi, scuturi, coifuri şi apărători pentru corp.

Afacerea creşte cu 10%

Cifra de afaceri a societăţii ARA din Râşnov a fost, în 2008, de 1,3 milioane de euro, iar în acest an, acţionarii mizează pe o creştere de 10%. Viorel Nan, proprietarul ARA afirmă că veniturile din obiecte de artizanat şi piese medievale  se ridică la aproape 100.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite