Antreprenori part-time

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase seara, când trântesc uşa biroului din corporaţii, câţiva români au deja motoarele turate pentru cel de-al doilea job. Cel de retailer de cărţi digitale, „maître fleuriste“ sau proprietar de prăvălie interbelică. Când întreaga Românie îşi trage obloanele după o zi istovitoare de lucru, o mână de corporatişti abia o (re)încep pe a lor. Două zile de lucru într-una singură.

Pentru soţii Anca şi Radu Apostoae, o seară tipică de după serviciu se derulează tot în faţa computerului. Anca lucrează la departamentul IMM al BCR, iar Radu este Project Manager la compania de tehnologie Misys. Împreună sunt, de anul trecut, proprietarii companiei „BOOKbyte", o librărie virtuală specializată în comerţul cu cărţi digitale.

Dacă pentru colegii lor pauzele de prânz se petrec relaxat, cu o salată şi o ceaşcă de cafea în faţă, pentru Radu şi Anca sunt prilejuri tocmai bune de a-şi fixa o întâlnire punctuală cu o editură pe care să o convingă să încheie un contract cu ei sau de a da câteva telefoane clienţilor importanţi. Într-o afacere nouă, fiecare secundă contează.

Vezi pe forbes.ro cum la sfârşitul celor opt ore de serviciu antreprenori part-time se metamorfozează în proprietari de business-uri

Experienţa din corporaţiile în care lucrează a cântărit foarte mult în balanţa business­ului. „Eram deja obişnuiţi să respectăm deadline-uri, să fim organizaţi şi punctuali", rezumă cei doi elementele împrumutate din culturile organizaţionale din care provin. Faptul că la serviciul „de zi" au de făcut raportări periodice şi gestionează multiple proiecte în paralel, într-un program bine pus la punct pe ore şi minute, i-a ajutat să-şi disciplineze şi afacerea. „Ceea ce înveţi să faci la job pui în practică în business".

Mai puteţi citi în numărul 65 al revistei „Forbes România"

- 9/11, 10 ani după. Atentatele de la 11 septembrie 2001 au schimbat lumea politic şi militar şi au marcat începutul unui deceniu de război pe pieţele financiare..
- Reţeta turcească. Omer Tetyk și Murat Atay au viziuni apropiate în banking. O apropiere valabilă și pentru băncile pe care le conduc în România, Credit Europe Bank și Garanti Bank.
- Fabricile de profit .Un fond de investiţii este formula ideală când businessul rămâne în pană de bani, dar are perspective de dezvoltare. Ce s-a schimbat în ultimii trei ani în relaţia dintre cele două tabere şi ce compromisuri se fac pentru ca toată lumea să iasă în câştig?

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite