Ajutoarele de stat, bani risipiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoarele de stat, bani risipiţi
Ajutoarele de stat, bani risipiţi

Miliardul de euro, pe care autorităţile vor să-l ofere câtorva companii sub forma ajutoarelor de stat, nu va face decât să distorsioneze economia şi să întârzie procese de restructurare absolut necesare.

Direcţia în care guvernanţii au pornit este total greşită. Relansarea economiei nu se poate realiza prin intermediul ajutoarelor de stat. Dacă un constructor de maşini sau de nave şi-a extins prea mult producţia în timpul anilor de avânt ai economiei, singura măsură raţională, în această perioadă, este să-şi micşoreze capacitatea de producţie. Companiile vor, însă, să-şi păstreze aceeaşi structură de producţie şi cer ajutor statului, având la îndemână o armă foarte puternică: numărul mare de angajaţi pe care ar trebui să-i disponibilizeze dacă ar face o asemenea restructurare. Este cazul unor mari producători precum Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), Oltchim, RAFO, Ford sau Renault care, împreună, solicită ajutoare de stat de un miliard de euro.

Ce s-ar întâmpla dacă aceste companii n-ar primi ajutoarele solicitate? „Vor interveni probleme sociale, dar acestea trebuie redresate cu politici sociale, nu cu politici de menţinere a unor fabrici de care consumatorii nu au nevoie“, spune Sorin Ioniţă, director executiv al Societăţii Academice din România. Statul nici nu ar trebui să ia în calcul acordarea unor ajutoare de stat. Recesiunea este dureroasă, dar sănătoasă, şi a făcut să dispară cererea suplimentară, creată artificial de banii ieftini la care consumatorii aveau acces cu uşurinţă. Firmele care s-au extins mai mult decât le era plapuma dau vina pe stat pentru dispariţia clienţilor suplimentari şi cer ajutor.Dacă autorităţile le ignoră cererile, companiile îşi vor restrânge automat producţia, dar nu vor dispărea, dacă există cerere pe piaţă pentru produsele lor.

Acordarea ajutoarelor de stat, menite să scoată economia din recesiune, s-a transformat într-o luptă a intereselor individuale, care mai mult dăunează decât are efecte pozitive. Orice încercare de a stabili reguli suplimentare de împărţire a fondurilor este din start sortită eşecului, pentru că ajutoarele contravin însuşi principiului economiei de piaţă.

Citeşte mai multe despre acest subiect în noul număr Forbes ce a apărut pe piaţă, luni, 19 octombrie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite