Adrian Mititelu, un investitor în criză de cash

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mititelu (43 de ani) spune că ar fi ajuns departe dacă n-ar fi fost criză
Adrian Mititelu (43 de ani) spune că ar fi ajuns departe dacă n-ar fi fost criză

Deţine zeci de hectare de teren în Craiova, dar nu are cumpărători. Echipa de fotbal i-a fost desfiinţată, iar afacerile din media sunt pe pierdere.

Investiţiile în terenuri şi clubul de fotbal Universitatea Craiova au fost cele care l-au propulsat pe Adrian Mititelu în topul „Forbes 500 Miliardari". Căderea pieţei imobiliare şi excluderea din fotbal a echipei din Bănie i-au dat însă planurile peste cap. „Am 80 de hectare de teren intravilan în Craiova", mărturisea pentru „Forbes România", la începutul lunii iunie, Adrian Mititelu.

Le-a cumpărat în vremurile bune, când preţurile creşteau spectaculos, iar cumpărătorii „se băteau" pentru fiecare metru pătrat de pământ. Zilnic primea câte două-trei telefoane din partea companiilor care doreau să achiziţioneze teren.  Acum rar îl mai sună cineva. Cumpărătorii sunt puţini, iar preţurile pe care le oferă sunt mult prea mici, în opinia finanţatorului oltean. „Piaţa e moartă. Degeaba vreau eu să vând, dacă ei nu vor să dea preţul", spune Adrian Mititelu.

Fără lichidităţi

Vorbeşte într-una despre o piaţă blocată, în care nu e bine să vinzi, dar este foarte bine să cumperi. „Bani să ai!", comentează Mititelu, adică exact aceia de care duce mare lipsă acum. Îşi pune însă speranţa în cele 250 de milioane de euro pe care le-a cerut ca despăgubire Federaţiei Române de Fotbal după ce aceasta a decis dezafilierea echipei din Bănie, iar jucătorii liberi de contract au plecat gratis către alte echipe. Un război pentru care a deschis mai multe acţiuni în instanţă, dar a depus şi numeroase plângeri la DNA. „Clubul mi-a mâncat toţi banii", spune Mititelu, care se laudă că a investit 22 de milioane de euro de la preluarea „Ştiinţei", în urmă cu şase ani. Acum a rămas doar cu brandul uneia dintre cele mai titrate echipe din România.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Fotbal Club „U" Craiova SA a intrat în insolvenţă, iar Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a primit calitatea de administrator judiciar al societăţii. Universitatea Craiova a închis anul 2010 cu datorii de peste 7,5 milioane de euro şi o pierdere de 3,8 milioane de euro.

Datorii mari

Tranzacţiile cu terenuri, cele care în anii trecuţi i-au umplut conturile, au îngheţat în ultimii trei ani. Fără lichidităţi, Mititelu se luptă acum cu datoriile, care ajung la cinci milioane de euro. Are de dat patru milioane de euro la Fisc şi încă un milion de euro la bancă, pentru un credit de nevoi personale luat în urmă cu un an. Criza din ultimii ani l-a dat peste cap.

„N-am vrut să vând la preţuri de nimic", mărturiseşte el. Tot în pierdere a mers şi afacerea din media. Mititelu este proprietarul cotidianului regional „Ediţie Specială", care concurează direct cu „Gazeta de Sud" - publicaţie deţinută de familia Păunescu. „Dacă n-ar fi fost criza, aş fi fost departe", spune cu o vizibilă undă de regret.

„Forbes 500 Miliardari"

Clasamentul celor mai bogaţi 500 de români este un produs high-quality. Topul „Forbes 500 Miliardari", pe piaţă din 17 octombrie, va avea 400 de pagini şi va cuprinde interviuri în exclusivitate cu antreprenori care nu au ieşit până acum în public, poveşti în premieră ale oamenilor de afaceri din România, precum şi amănunte inedite din viaţa personală.

Aflaţi de pe forbes.ro:

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Mai puteţi citi şi:

30 de nume noi în Top 500 Miliardari 2011

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite