Adamescu jr, un afacerist cosmopolit şi discret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul industriaşului Dan Adamescu vorbeşte despre strategiile firmei Astra Asigurări de contracarare a preţurilor de dumping ale concurenţei. Alexander Adamescu preferă să rămână o voce reţinută în mediul românesc de afaceri. Chiar şi când foloseşte limbajul asigurărilor.

Liceul - în Germania, facultatea - în Franţa, cercetare şi consultanţă - în America. Aşa sună, cât se poate de concis, cosmopolitul traseu academic al lui Alexander Adamescu (33 de ani).

Din 2006, s-a întors în România, unde s-a implicat în afacerile imperiului financiar construit de tatăl lui, Dan Grigore Adamescu (62 de ani), cu o avere care a atins 900 de milioane de euro, potrivit topului „Forbes 500 miliardari". Până acum, Alexander Adamescu a păstrat aceeaşi discreţie faţă de presa românească, acţionând întocmai ca Adamescu senior.

„De ce păstraţi distanţa faţă de presa românească?", îl întreb în scurtul răgaz pe care mi l-a rezervat pentru o şedinţă foto şi o scurtă discuţie, la conferinţa pe care compania Astra Asigurări a organizat-o la Budapesta, în prima jumătate a lunii mai. „Nu comentez", răspunde sec Alexander Adamescu.

CINCI ANI DE ROMÂNIA

Explicaţia autoexilării mediatice se suprapune oarecum cu cea pe care mi-o oferea, în urmă cu un an, Adamescu senior. „Oamenii de afaceri fac afaceri, nu pierd vremea cu declaraţii", spunea el atunci, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru „Forbes România".

Dacă nu şi-a pierdut vremea cu declaraţii, ce-a făcut, în cei cinci ani „made in Romania", Alexander Adamescu? După întoarcerea de la studii, a fost ales vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al asigurătorului Astra Asigurări.

În toamna lui 2009, a ajuns preşedinte al Consiliului de Administraţie al retailerului de electronice, electrocasnice şi IT&C Flamingo International. Iar la sfârşitul lunii aprilie 2011, a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei hoteliere Intercontinental Bucureşti (RCHI), care operează hotelul cu acelaşi nume din Bucureşti.

În aceste condiţii, se simte deja antreprenor, sau mai are, încă, de crescut? „Prefer ca alţii să vorbească despre asta", vine un nou răspuns, la fel de concis. Alexander Adamescu nu are deloc aerul unui băiat de Dorobanţi, aşa cum se întâmplă cu copiii multora dintre cei mai bogaţi români.

Ba dimpotrivă. Vorbeşte cu modestie şi nu preferă lumina reflectoarelor. La fel cum nu preferă să facă nicio aluzie (nici măcar în treacăt) la moştenirea Adamescu ce apasă pe umerii săi.

PIEŢELE REGIONALE, ÎN VIZOR

Accentul îi trădează anii petrecuţi în străinătate. Vicepreşedintele Astra Asigurări se simte însă în largul lui când vorbeşte despre compania de asigurări.

Privind cu un ochi critic piaţa românească de asigurări extrem de competitivă, Alexander Adamescu taxează bătălia care se concentrează mai mult asupra preţurilor şi mai puţin asupra calităţii produselor.

Pe piaţa din Ungaria, unde compania a intrat în octombrie anul trecut, Astra Asigurări a încheiat 27.000 de poliţe de asigurare în primul trimestru. Una din patru poliţe de pe piaţa ungară a fost încheiată prin Astra.

Pieţele est-europene au, în acest moment, cel mai mare potenţial pentru segmentul asigurărilor, consideră Adamescu. „Este prea devreme să vorbim despre o nouă ţară în care ne vom extinde, însă nu excludem acest lucru", susţine Adamescu.

Astra asigurări, în primul trimestru

În primele trei luni din acest an, volumul total de prime brute subscrise înregistrat de Astra Asigurări a crescut cu 1,5% faţă de primele trei luni din 2010, la 334,7 milioane de lei. În acelaşi interval, valoarea daunelor plătite de compania de asigurări pe segmentul RCA a urcat cu 87% faţă de perioada similară din 2010.

Mai puteţi citi în numărul 57 al revistei „Forbes România"

Arhitecţii viitorului. După ce au proiectat de la zero un oraș al viitorului în deșertul din Emiratele Arabe, au lucrat cu familia Gaddafi și au transformat Parisul într-un oraș ecologic, fără trafic sau mașini, fraţii Zielinski acceptă provocarea remodelării Bucureștiului.

L-ai finanţa pe omul ăsta? Traian Brumă are 28 de ani, câştigă 1.500 de lei lunar, locuieşte cu părinţii în Bucureşti şi va schimba modul cum privim educaţia în România.

Moda caprelor. Caprele dau un lapte mai sănătos decât oile. Nu, nu veţi reciti un text din manualul de zoologie, ci o analiză despre noua tendinţă din lumea fermierilor.

Fotbal scump, câştiguri ridicole. Drepturile TV pentru Liga I sunt o afacere proastă pentru televiziuni. Istoria ultimilor trei ani stă mărturie. Viitorul se înscrie sub aceeaşi zodie perdantă.

Viitor investitor. În doar trei luni, Corneliu Scarlat a reuşit, cu bani virtuali, să câştige de trei ori şi jumătate suma investită în acţiuni listate pe BVB. Intuiţie, strategie sau noroc?

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite