In zonele calamitate, iarna vine inaintea constructorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinistratii din judetele afec- tate de ploile cazute in sudul si estul tarii vor trebui sa se multumeasca doar cu materiale de constructii in loc de case noi, ca "norocosii" din Banat. "Nu mai avem

Sinistratii din judetele afec- tate de ploile cazute in sudul si estul tarii vor trebui sa se multumeasca doar cu materiale de constructii in loc de case noi, ca "norocosii" din Banat. "Nu mai avem timpul fizic necesar pentru a construi case in sudul si estul tarii. Singurul lucru pe care il putem face este sa alocam materiale de constructii pentru refacerea locuintelor cazute", a spus, ieri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Bilantul inundatiilor din luna iulie este tragic. Apele au trecut peste mai bine de 25.000 de case, distrugand total 3.600. Dintre locuintele inundate, 3.000 pot oricand sa se prabuseasca, iar 18.500 sunt avariate intr-o anumita proportie. Valoarea materialelor de constructii care vor reface casele romanilor loviti de sinistru se ridica la 513 miliarde de lei vechi, din care 200 miliarde de lei de la bugetul de stat, alte 200 miliarde din fondurile Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si 113 miliarde de lei redistribuiti din zona Banat.
Locuintele din Banat vor fi gata in noiembrie
Licitatia pentru achizitionarea materialelor de constructii destinate refacerii si consolidarii constructiilor din Moldova si zona de sud urmeaza sa se desfasoare astazi, la Bursa Romana de Marfuri. Livrarea materialelor catre zonele afectate va incepe in 25 august. Materialele vor fi depozitate temporar in depozite locale, iar MTCT va mobiliza fonduri suplimentare pentru eliberarea amplasamentelor respective. De altfel, eliberarea amplasamentelor pentru ridicarea noilor case a dat batai de cap autoritatilor si in Banat. Laszlo Borbely a dat vina pe autoritatile locale care, desi au avut fondurile necesare pentru a indeparta molozul de pe terenurile unde urmau sa se con- struiasca locuintele, s-au miscat mai greu. Borbely a promis ca locuintele sinistratilor din Banat vor fi gata pana la sfarsitul lunii noiembrie. "Pana la sfarsitul lunii vom receptiona 130 de case, urmand ca restul sa le receptionam in functie de data de incepere a acestor locuinte, pana la sfarsitul lunii noiembrie", a precizat ministrul Borbely.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite