Femeile din România sunt plătite mai puţin decât bărbaţii. Banca Mondială sprijină egalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata egală a femeilor şi a bărbaţilor reprezintă "economie inteligentă" întrucât ţările care creează oportunităţi şi condiţii bune de muncă pentru femei pot creşte productivitatea, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi.

În documentul citat se arată că în ultimii 25 de ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte reducerea diferenţelor între sexe în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea şi piaţa muncii.

Cu toate acestea, femeile sunt mai puţin plătite decât bărbaţii, pentru acelaşi efort depus. "Trebuie să realizăm egalitatea între sexe", a declarat Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, adăugând că în ultimii cinci ani banca a sprijinit cu 65 de miliarde de dolari educaţia fetelor, sănătatea femeilor, precum şi accesul lor la credite, terenuri agricole, servicii sau locuri de muncă.

Această idee este susţinută şi de economiştii Băncii Mondiale, care consideră că împiedicarea fetelor şi femeilor de a se dezvolta pe piaţa muncii nu este numai greşit, dar şi negativ din punct de vedere economic

În acelaşi raport se arată că femeile din România sunt plătite în medie cu 10% mai puţin comparativ cu bărbaţii pentru locuri de muncă similare şi pentru acelaşi nivel de instruire, diferenţă mai redusă, însă, comparativ  cu cea înregistrată în regiune. "În toate statele, femeile au acces inegal la venituri. Femeile angajate câştigă mai puţin decât bărbaţii, au acces mai scăzut la afacerile companiilor mari. În timp ce un bărbat câştiga un dolar, pentru acelaşi timp de job o femeie câştigă 80 de cenţi, în Europa şi în Asia Centrală. În România, raportul este de 90 de cenţi la un dolar", a declarat Carolina Sanchez Peramo, senior economist la Banca Mondială.

În Germania, femeile câştigă 62 de cenţi la fiecare 1 dolar câştigat de un bărbat, în India 64 de cenţi şi aproximativ 80 de cenţi în Mexic şi Egipt. Diferenţa este mult mai mare în ceea ce le priveşte pe femeile antreprenor din Etiopia, care câştigă 34 de cenţi pentru fiecare 1 dolar câştigat de bărbaţi şi doar 12 cenţi în Bangladesh.

O explicaţie a câştigurilor mai mici înregistrate de femei, comparativ cu bărbaţii, este aceea că în România, dar şi în regiune, femeile sunt angajate cu precădere în sectorul serviciilor. "Există femei cu studii foarte bune, însă cifrele arată că ele lucrează în domenii în care educaţia primită nu este suficient remunerată", a afirmat reprezentantul instituţiei.

Potrivit aceluiaşi raport al Băncii Mondiale, în prezent, femeile reprezintă 40% din forţa de muncă la nivel global, dar deţin doar 1% din bogăţia lumii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite