Roubini: Recesiunea e garantată. Întrebarea este cât de gravă va fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiile avansate ale lumii se îndreaptă către cea de-a doua recesiune, indiferent dacă haosul din Europa va mai continua sau nu, a avertizat analistul Nouriel Roubini.

Economistul american care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială din 2008, a declarat că o analiză a datelor recente sugerează că Statele Unite, zona euro şi Marea Britanie sunt deja pe punctul de a cădea într-o recesiune

"Întrebarea nu este dacă va exista sau nu o a doua recesiune, ci dacă aceasta va fi una uşoară sau severă. Răspunsul la această întrebare depinde de zona euro", a declarat Roubini pentru CNBC.

Potrivit economistului, o situaţie turbulentă în Europa cauzată de o intrare în incapacitate de plată, o criză bancară sau părăsirea zonei euro de către unul dintre membri, ar fi un şoc mult mai mare decât prăbuşirea Lehman Brothers. El a adăugat că acum este momentul ca Europa să acţioneze împreună şi să extindă Fondul European de Stabilitate Financiară la aproximativ două trilioane de euro.

În plus, Roubini a afirmat că Banca Centrală Europeană ar trebui să reducă rata dobânzii de politică monetară pentru a stimula creşterea economică. BCE a menţinut săptămâna trecută dobânda de politică monetară la 1,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite