România, ameninţată cu infringementul de CE, pentru problema depozitării deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român are la dispoziţie două luni pentru a se ocupa de implementarea legislaţiei în domeniul gestionării deşeurilor, în caz contrar România putând fi dată în judecată şi sancţionată.

Comisia Europeană a anunţat cea de-a doua etapă a procedurii de încălcare a prevederilor Tratatului (infringement) de către România, pentru că nu a transpus legislaţia europeană în privinţa gestionării deşeurilor în actele normative interne, obligaţie ce  trebuia îndeplinită de toate statele membre până în 12 decembrie 2010, conform Agerpres.

Cum România nu a anunţat la Bruxelles măsurile luate în acest sens, reprezentanţii Comisiei Europene au trimis autorităţilor române o scrisoare de notificare. Autorităţile române ar fi trebuit să dea curs recomandărilor CE până în luna aprilie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, executivul a trecut la următoarea fază a procedurii de infringement, prin trimiterea unui aviz motivat.

Dacă în termen de două luni ţara noastră nu ia măsurile necesare sau nu oferă răspunsuri satisfăcătoare executivului UE, acesta se poate adresa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg.

Directiva europeană privind deşeurile prevede regulile obligatorii pentru tratarea gunoaielor, principiul fundamental fiind poluatorul plăteşte.

Statele membre ale UE trebuie să acţioneze pentru reciclarea corespunzătoare a deşeurilor, iar depozitarea acestora trebuie să survină doar în ultimă instanţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite