Dexia, prima bancă europeană salvată de la faliment: divizia belgiană, naţionalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea băncii franco-belgiene a anunţat luni că a acceptat planul de salvare propus de Franţa, Belgia şi Luxemburg, plan ce ar putea pune presiune asupra altor guverne din zona euro să-şi întărească sistemul bancar.

Mai exact, conducerea Dexia a aceptat oferta propusă de Belgia, de a cumpăra, cu patru miliarde de euro (5,4 miliarde doalari), filiala belgiană a băncii, care are 6.000 de angajaţi şi depozite în valoare totală de 80 de miliarde de euro de la patru milioane de clienţi, potrivit Reuters. De asemenea, a aprobat o schemă de garanţii de stat de până la 90 de miliarde de euro, pentru a asigura împrumuturile în următorii zece ani. Belgia va oferi 60.5 la sută din aceste garanţii, Franţa 36,5%, iar Luxemburg 3%.

Anunţul Dexia a venit în urma unor discuţii ale bordului director, ce s-au purtat timp de 14 ore, după ce Franţa, Belgia şi Luxemburg au anunţat că au căzut de acord asupra unui plan de salvare.

Dexia este prima bancă europeană care a căzut victimă crizei datoriilor statelor din zona euro, şi care a fost nevoită în această săptămână să ceară sprijin guvernamental, din cauza lipsei de lichidităţi, acţiunile sale scăzând cu 42%. Banca a mai fost salvată o dată cu fonduri publice de guvernul francez şi cel belgian în 2008, când a primit un împrumut în valoare de 6,4 miliarde de euro.

Unii investitori au privit discuţiile pentru salvarea băncii franco-belgiene ca pe un test privind capacitatea guvernelor europene de a lua măsuri decisive pentru salvarea băncilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite