Zona euro nu se va destrăma, dar statul elen va intra în faliment, cred economiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii sunt convinşi că euro va supravieţui ca monedă, fără a pierde niciun membru...nici măcar pe Grecia, în cazul căreia probabilitatea unui faliment a crescut, după informaţiile conform cărora va rata ţinta de deficit pentru acest an şi pentru 2012, în pofida noilor măsuri de austeritate.

Din cei 22 de economişti intervievaţi de CNNMoney, 17 estimează că moneda euro va rezista, chiar dacă aproape toţi au fost de părere că statul elen va intra în incapacitate de plată până la sfârşitul anului viitor.

În mod normal, atunci când o ţară se confruntă cu o criză a datoriilor, îşi poate devaloriza propria monedă pentru a-şi face bunurile mai atractive pe pieţele de export şi chiar să-şi micşoreze povara datoriilor. Însă moneda comună a făcut imposibilă aplicarea acestei metode pentru ţările cu economia zdruncinată din zona euro, precum Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia sau Spania. Moneda comună este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care ţările europene mai bogate, cum ar fi Germania şi Franţa, încearcă să evite falimentul Greciei.

Speculaţiile pe seama unui eventual falimentul al Greciei au alimentat temerile privind destrămarea zonei euro. Economiştii, însă, susţin că obstacolele din calea ieşirii din euro sunt prea importante pentru a transforma această posibilitate într-o opţiune viabilă.

Economistul Jay Bryson a declarat că este greu să estimeze de pe acum ce se va întâmpla cu membrii zonei euro în cinci ani sau chiar mai mult, dar el vede puţine şanse ca cineva să renunţe la moneda comună prea curând.

"Barierele în calea acestui lucru sunt foarte mari. Indiferent dacă ar vrea sau nu, Germania şi Franţa nu pot da Grecia afară, iar statul elen nu se poate retrage pur şi simplu. Cel mai probabil ar trebui să părăsească şi Uniunea Europeană, iar asta ar presupune un vot unanim din partea întregii Uniuni", a explicat Bryson.

În cazul în care ar avea totuşi loc o ieşire, grecii ar trebui să-şi transfere banii în alte bănci europene pentru a le păstra valoarea, ceea ce ar duce la un colaps al sistemului bancar elen şi implicit al economiei naţionale.

Economiştii se aşteaptă ca această criză a datoriilor europene să se înrăutăţească înainte de a fi luată o decizie, iar impactul acestei situaţii să fie resimţit şi de economia Statelor Unite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite