Zona euro se îndreaptă spre o încetinire a creşterii economice, estimează OCDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul următor zona euro va cunoaşte o perioadă de încetinire puternică a creşterii economice, iar în ţările dezvoltate Produsul Intern Brut ar putea suferi o contracţie majoră în cazul în care restabilirea încrederii în situaţia financiară a statelor ar eşua, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Într-un raport publicat de OCDE, estimarea de creştere economică pentru zona euro a fost revizuită în scădere, de la 2%, cât anticipa în mai, la 0,3%. Nici prognoza pentru Statele Unite nu este mai optimistă, fiind redusă de la 3,1% la 1,8%. De altfel, OCDE a avertizat în privinţa unor puternice riscuri pentru perspectiva globală, dacă liderii politici eşuează în încercarea de a stopa extinderea crizei datoriilor suverane pe pieţele financiare.

"O deteriorare a situaţiei financiare de magnitudinea celei observate în timpul crizei globale din 2007-2009 ar putea conduce la o scădere a PIB în unele economii importante ale OCDE cu până la 5% în prima parte a anului 2013", se arată în raportul citat de Mediafax.

Pe de altă parte, dacă măsurile anunţate săptămâna trecută de liderii zonei euro sunt implementate eficient, creşterea ar putea depăşi aşteptările.

OCDE a avertizat, însă, că incertitudinile au crescut puternic în ultimele luni, întrucât situaţia Grecia, aflată în pragul falimentului, ameninţă să afecteze băncile europene şi ţările europene cu datorii mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite