Economist: Ultima dată când Germania a adoptat măsuri de austeritate a venit Hitler la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureat al premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman scrie în editorialul său din New York Times că este plictisit şi îngrozit în acelaşi timp de discuţiile pe seama măsurilor ce ar trebui adoptate pentru rezolvarea crizei din Europa.

"Pe de o parte, situaţia din Europa este extrem de înfricoşătoare: cu ţări care reprezintă o treime din economia zonei euro aflate acum sub atacul speculativ, existenţa monedei unice este ameninţată, iar colapsul euro puoate provoca daune imense asupra lumii. Pe de altă parte, factorii de decizie politică europeană par să nu înţeleagă un fapt esenţial: că fără adoptarea mai multor politici fiscale şi monetare în economiile puternice din Europa, toate tentativele lor de salvare vor eşua".

Krugman remarcă faptul că Europa nici măcar nu ia în calcul singura variantă pe care el o consideră soluţia salvatoare: abandonarea măsurilor de austeritate, în favoarea unor stimuli monetari şi fiscali pentru a accelera revenirea economică.

În schimb, europenii impun măsuri de austeritate severe pentru a reduce cheltuielile, strategie care nu va da roade în cazul Greciei, care are o datorie mai mare decât îşi poate permite să plătească şi probabil că nu va da roade nici în cazul Irlandei sau Portugaliei, este de părere profesorul Krugman. În schimb, ar putea funcţiona în Spania şi Italia, dacă liderii lor iau deciziile corecte.

Cum cererea din sectorul privat a scazut, iar cheltuielile din sectorul public au fost reduse drastic, exporturile rămân singura modalitate în care Grecia şi alte ţări debitoare îşi pot reveni din punct de vedere economic.

"Dar exporturile nu pot exploda în cazul în care statele creditoare implementează la rândul lor politici de austeritate, care vor arunca Europa într-o gaură neagră a recesiunii", explicăKrugman.

Şi, pentru a sublinia că măsurile de austeritate nu fac decât să înrăutăţească situaţia, Krugman aminteşte de faptul că ultima dată când Germania a adoptat măsuri de austeritate a fost în anii '30, când ele nu au făcut decât să adâncească mai rău criza din Germania şi să pregătească venirea la putere a lui Adolf Hitler, în ianuarie 1933.

"Acestor elite politice le place să vorbească despre inflaţia germană de la începutul anilor 1920 - o poveste care nu are niciun efect asupra situaţiei noastre actuale. Cu toate acestea, ei nu vorbesc aproape niciodată despre un exemplu mult mai relevant: politicile lui Heinrich Brüning, cancelarul Germaniei în perioada 1930 - 1932, a cărui insistenţa asupra reducerii cheltuielilor guvernamentale a amplificat criza în Germania mai tare decât în restul Europei, pregătind astfel terenul pentru ştim noi cine.

Acum, nu mă aştept să se întâmple ceva atât de rău în Europa secolului al XXI-lea. Dar există o mare prăpastie între ceea ce are nevoie moneda euro pentru a supravieţui şi ceea ce vor să facă liderii europeni.. sau cel puţin despre ceea ce discută că vor să facă. Din acest motiv, e greu de găsit motive pentru optimism", încheie Krugman editorialul său din NY Times.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite