În UE ar putea urma 20 de ani în care costul facturilor la energie va creşte continuu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinderile şi consumatorii europeni s-ar putea confrunta cu cel puţin 20 de ani de creşteri la preţul energiei electrice, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind felul în care regiunea îşi poate îndeplini obiectivele privind energia regenerabilă, raport ajuns întâmplător în presa internaţională.

Este, de asemenea, estimată o creştere a numărului de ferme eoliene, ceea ce ar determina o creştere şi mai mare a preţurilor.

Într-o evaluare care analizează o serie de modalităţi în care combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, pot fi înlocuiţi cu surse curate de energie, raportul de 112 de pagini spune că toate scenariile duc la un singur rezultat: parcurile eoliene devin cea mai mare sursă de energie electrică în Europa până în 2050, depăşind atât cărbunele, cât şi energia nucleară.

Fermele eoliene ar putea produce 49% din energia electrică a Uniunii Europene până în 2050, de la 5%, cât reprezintă în ziua de azi, sugerează raportul.

În toate scenariile analizate, preţul mediu al electricităţii va creşte "puternic până în 2020-2030", se arată în document. De altfel, cel mai mare preţ s-ar putea înregistra după anul 2030, dacă sursele regenerabile de energie, precum cea eoliană şi solară, constituie o mare parte de producerea energiei.

De exemplu, preţul mediu pentru gospodării ar putea sări cu mai mult de 100% până în 2050 şi cu numai cu 43% în cazul unui scenariu care presupune mai multă putere nucleară.

Raportul sugerează că preţul ridicat se explică parţial prin investiţiile în noua infrastructură.

Documentul citat de Financial Times reprezintă o evaluare a impactului asupra diferitelor tipuri de politici energetice necesare în cazul în care ţările Uniunii Europene îşi vor îndeplini obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 80 la sută faţă de nivelurile din 1990, până în anul 2050.

Evaluarea prezintă ceea ce se va întâmpla cu preţurile, costurile şi sursele de energie, fiind oferite cinci scenarii pentru a face UE mai puţin dependentă de combustibilii fosili convenţionali, cum ar fi cărbunele şi gazul, care în prezent reprezintă mai mult de jumătate din energia electrică produsă în Uniune.

Centralele nucleare reprezintă cea de-a doua mare sursă de energie, cu o pondere de 28%, în timp ce instalaţiile eoliene şi hidro-electrice, cele două surse principale de energie din surse regenerabile, produc împreună 18%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite