UBS: Grecia intră în faliment în martie, iar Spania, Portugalia şi Italia în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii băncii elveţiene UBS au realizat o cercetare asupra crizei datoriilor din zona euro şi au ajuns la concluzia că intrarea Greciei în incapacitate de plată este inevitabilă.

"Factorii de decizie politică au în continuare încredere că salvarea Greciei este posibilă prin împrumuturi suplimentare şi un regim strict de reducere a cheltuielilor. Alţii s-au resemnat cu gândul că statul elen va intra în incapacitate de plată, dar încă mai speră să amâne acest moment până în 2013, atunci când Mecanismul european de stabilitate va oferi cadrul instituţional şi un temei juridic pentru un faliment naţional planificat", arată analiza UBS.

În ciuda optimismului factorilor de decizie politică, UBS crede că falimentul Greciei este inevitabil, estimând chiar că acesta se va produce în următoarele luni, poate chiar în martie 2012, atunci când statul elen se va confrunta cu o acută nevoie de finanţare.

"Întrebarea decisivă este dacă poate fi împiedicată răspândirea crizei în alte ţări şi bănci sau dacă falimentul Greciei va declanşa o escaladare necontrolată a crizei datoriilor. Ne aşteptăm ca în cele din urmă contagiunea să fie ţinută în frâu, dar va avea costuri politice şi monetare semnificative. Pe lângă Grecia, Portugalia şi Spania, în recesiune ar putea intra şi alte ţări, cum ar fi Italia", se mai arată în raportul de cercetare al UBS, publicat miercuri seară.

UBS: Uniunea fiscală ar accentua dezechilibrele

Chiar şi în cazul unui faliment al Greciei, analiştii de la UBS consideră că problemele fundamentale ale zonei euro nu vor fi rezolvate. Unii observatori susţin că o mai profundă integrare fiscală (o uniune fiscală) ar avea un impact pozitiv asupra crizei. Nu suntem deloc de acord: în primul rând, nu vedem în mod practic funcţionarea unei uniuni fiscale nici în următorii ani şi nici în următoarele decade. Mai mult, o astfel de construcţie ar accentua dezechilibrele zonei, ar duce la nemulţumiri politice şi la o subperformanţă economică.

Pe de alta parte, dizolvarea zonei euro ar implica de asemenea riscuri majore. Prin urmare, ne aşteptăm ca zona euro să îşi desfăşoare activitatea aşa cum a făcut-o  până în prezent, într-o amestecatură de politici care oscilează între integrare şi dezintegrare", se mai arata în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite