Roubini, profetul crizei: Grecia ar trebui să se retragă din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia este blocată într-un ciclu vicios de insolvenţă, competitivitate scăzută şi stagnare profundă. Accentuată de o austeritate fiscală draconică, datoria publică se îndreaptă spre 200 la sută din produsul intern brut. Pentru a scăpa din acest cerc, Grecia trebuie să părăsească voluntar zona euro şi să revină la drahmă,  a scris analistul american Nouriel Roubini în Financial Times.

Principalul argument al analistului economic este faptul că, păstrându-şi moneda euro, Grecia va stagna ani de-a rândul. Nici măcar o restructurare a datoriei suverane nu va salva ţara. Statul elen nu poate înregistra o creştere economică dacă nu este restabilită rapid competitivitatea, iar opţiunile care fac posibil acest lucru implică deprecierea monedei naţionale. Slăbirea bruscă a monedei euro este puţin probabilă în contextul în care America este slab dezvoltată din punct de vedere economic, iar Germania este super competitivă. O reducere rapidă a costurilor unitare ale muncii, prin reforme structurale care cresc productivitatea în condiţii de salarii excesive, este la fel de puţin probabilă. Germania a avut nevoie de 10 ani pentru a-şi restabili competitivitatea în acest mod, iar Grecia nu poate aştepta un deceniu.

"Singura cale este să plece din zona euro. O întoarcere la o monedă naţională şi la o depreciere bruscă ar restabili rapid competitivitatea şi creşterea economică. Desigur, acest proces va fi traumatizant", estimează Roubini, cel care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială din 2008.

Cea mai mare problemă ar fi pierderile de capital pentru instituţiile financiare de bază din zona euro. Marile bănci din zona euro şi investitorii ar suferi, de asemenea, mari pierde în acest proces, dar această criză ar fi uşor de gestionat dacă respectivele instituţii sunt recapitalizate în mod corespunzător şi agresiv.

Ieşirea Greciei din zona euro ar putea avea şi efecte secundare în sensul că alte state lovite de criză vor avea şansa de a decide singure dacă doresc sau nu să urmeze acest exemplu, asumându-şi toate costurile care vin cu respectiva alegere.

Indiferent de ceea ce decide Grecia, băncile din zona euro trebuie să fie recapitalizate rapid, a mai spus Roubini. Ca în cazul unei căsătorii care s-a sfârşit şi care necesită un divorţ, este mai bine să existe reguli care să facă separarea mai puţin costisitoare pentru ambele părţi. Divorţul este dureros şi costisitor chiar şi atunci când există astfel de reguli. O ieşire ordonată din zona euro va fi grea, dar dacă te uiţi la implozia dezordonată lentă a economiei şi societăţii elene va fi şi mai rău, a mai spus Roubini.

 Liderii din zona euro au respins până acum ideea ieşirii unei ţări din zona euro, argumentând că ar fi un dezastru pentru statul respectiv, dar şi pentru ceilalţi parteneri din uniunea monetară. Ţări precum Germania, Olanda sau Finlanda, au început, însă, să admită că aceasta ar putea fi o soluţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite