România are un risc fiscal de două ori mai mic decât Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are un risc fiscal de două ori mai mic decât cel al Greciei şi reflectă vulnerabilităţile necesarului de finanţare actual şi proiectat al statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Pentru România, indicatorul calculat de CE se situează la 0,54 puncte, uşor peste media UE, de 0,51 puncte. Grecia prezintă cel mai ridicat risc din UE, de 1,02 puncte, urmată de Italia, cu 0,88 puncte.

În Europa Centrală şi de Est, Bulgaria prezintă cel mai redus risc fiscal, de numai 0,08 puncte, în timp ce în Ungaria cel mai ridicat, de 0,82 puncte. Polonia şi Cehia se situează sub media UE, cu 0,48 puncte, respectiv 0,32 puncte.

Luxemburg, cu o valoare negativă de 0,05 puncte, este statul UE cu cea mai solidă situaţie fiscală.

O valoare ridicată a indicatorului de risc fiscal denotă nevoia urgentă de adoptare a unor măsuri fiscale substanţiale, se arată în raportul "Reforme fiscale în statele membre 2011", citat de Mediafax.

Indicatorul de risc fiscal ia în calcul informaţii despre nivelul datoriilor statului, datorii ca procentaj din PIB scadente în termen de 24 de luni, dobânda implicită pentru datoria suverană şi decalajul balanţei primare (necesarul de împrumut fără plata dobânzilor pentru datoriile consolidate) faţă de o situaţie care ar conduce la convergenţa datoriei către 60% din PIB până în 2020.

Indicatorul evaluează riscul relativ, nu nivelul de risc absolut pe care îl prezintă fiecare ţară ci mai degrabă modul în care influenţează statele membre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite