Reuters: Cine vrea să cumpere o companie românească de stat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii, bancherii şi analiştii afirmă că cea mai mare problemă în ceea ce priveşte procesul de privatizare din România este tocmai imaginea statului român - inflexibil, ineficient şi reticent să accepte verdictele neplăcute ale pieţelor şi consultanţilor, scrie Reuters într-un material cu titlul "Cine vrea să cumpere o companie românească?"

"Când România a finalizat acordul de împrumut a 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat să vândă participaţii la o serie de companii de stat pentru creşterea eficienţei şi reducerea deficitului bugetar. Guvernul nu şi-a stabilit un obiectiv clar asupra veniturilor din privatizări şi programul a fost întârziat de temeri privind pierderi de locuri de muncă şi de acuzaţiile opoziţiei că vânzarea "argintăriei familiei" va afecta popularitatea guvernului înaintea alegerilor generale din 2012.

Companii precum grupul de petrol şi gaze Petrom, operatorul de reţele electrice Transelectrica sau operatorul conductelor de gaze Transgaz ar putea aduce randamente bune", remarcă Reuters.

Însă investitorii, bancherii şi analiştii afirmă că cea mai mare problemă o reprezintă imaginea statului român.

Guvernul a încercat să vândă o participaţie la Petrom în iulie, dar momentul ales nu putea fi mai prost, în contextul în care criza datoriilor din Europa a determinat scăderea cotaţiilor bursiere şi a stabilit un preţ pe acţiune mult prea ridicat, de 0,46 lei pe unitate, când un titlu Petrom era tranzacţionat la doar 0,38 lei pe unitate.

Societăţile de stat, datoare cu 20 de miliarde de lei companiilor private şi statului

România este în urma altor ţări, precum Polonia şi Rusia în ceea ce priveşte vânzarea activelor de stat pentru stimularea finanţelor publice, atragerea investiţiilor şi a expertizei străine în industriile locale muribunde. Până şi Bulgaria, îndelung criticată pentru păstrarea activelor statului, a reuşit până la urmă să vândă luna trecută producătorul de ţigări Bulgartabak, mai scrie Reuters.

"Fabrici ruginite cu activitate parţială sau deloc zac la marginea Bucureştiului şi a altor oraşe. Sectorul de stat este ca o piatră de moară pentru finanţele publice cu 1,2 milioane de angajaţi, adică aproape o treime din totalul forţei de muncă din ţară", se mai arată în articol.

Potrivit FMI, societăţile de stat datorează circa 20 de miliarde de lei (6,4 miliarde dolari), respectiv patru procente din PIB companiilor private şi statului, acesta fiind un obstacol serios pentru obiectivul Guvernului de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012.

"Cred că este important ca toată lumea să recunoască faptul că rezolvarea problemelor din aceste companii reprezintă cheia unei creşteri sustenabile pe termen mediu şi lung în România. Nu este cazul unei amânări doar pentru că situaţia macroeconomică este mai dificilă sau pentru că vin alegerile", a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, pentru Reuters.

Potrivit bancherilor, Guvernul ar fi putut să vândă cele 9,84% din actiunile Petrom pentru 1,9 miliarde de lei, dar a refuzat să vândă sub 2,1 miliarde de lei. De atunci, acţiunile Petrom au scăzut cu peste 20% şi este puţin probabil să mai atingă acelaşi preţ.

"Cred că lecţia pe care o desprindem din această situaţie este că ar fi trebuit să asculte de sfatul consultanţilor", a declarat Grzegorz Konieczny, şeful Fondului Proprietatea, proprietarul a 20% din Petrom, după eşecul vânzării.

"România nu îşi poate permite să rămână în urmă, deoarece are o mulţime de competitori din alte ţări emergente, care sunt cu adevărat angajate în atragerea investiţiilor străine", a spus şi Mark Mobius, preşedintele executiv pentru pieţele emergente la Templeton Asset Management.

Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, spune că autorităţile ar trebui să accelereze implementarea reformelor
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite