Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat economiştilor americani Sargent şi Sims

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi au fost anunţaţi câştigătorii Premiului Nobel pentru Economie pe 2011, încheind astfel o săptămână de premii acordate pentru Medicină, Fizică, Chimie, Literatură şi Pace.

14.10 Câştigătorii premiului Nobel pentru Economie în 2011 sunt economiştii americani Thomas J. Sargent şi Christopher A. Sims. Ei vor fi onoraţi pentru "cercetarea lor empirică privind cauza şi efectul în macroeconomie"

*****************************************

Ştirea iniţială

Comitetul de cinci membri, care acordă Premiul pentru Economie, insistă că alegerea sa nu este niciodată bazată pe evenimentele recente.

"Premiul nu are culoare politică, fiind acordat pe baza contribuţiilor în cercetare. Evaluarea este extrem de amănunţită. Ea se poate întinde pe câţiva ani, aşa că se poate scurge o perioadă mai lungă de timp din momentul cercetării şi până la premierea ei", a declarat preşedintele comisiei, Per Krusell.

Lista laureaţilor în Ştiinţe Economice din ultimii ani a fost dominată de bărbaţi americani - din 2000 au fost doar două excepţii.

Pentru anul acesta sunt menţionate numele mai multor posibili câştigători, fiind vorba despre economişti care au mai fost pe lista favoriţilor, dar care nu au câştigat Nobelul, conform AFP. Printre aceştia se află americanii Robert Shiller (teoretician în finanţele comportamentale), Eugene Fama (economist financiar), Paul Romer şi Robert Barro (experţi în creştere economică) şi austriacul Ernst Fehr (specialist în comportamentul economic). Alţi potenţiali câştigători sunt americanul Jerry Hausman, indianul Avinash Dixit, finlandezul Bengt Holmstroem sau suedezul Hubert Fromlet.

Create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament, Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu  excepţia celui pentru economie. Numit oficial Premiul Sveriges Riksbank în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, premiul pentru Economie este singurul dintre cele şase Nobeluri care nu a fost inclus încă de la început pe lista celor fondate cu voia lui Alfred Nobel, în 1985. Premiul în Economie a fost fondat de Banca Centrală a Suediei, în 1968, la cea de-a 300 a aniversare a băncii.

A fost acordat pentru prima oară în 1969.

Premiul în valoare de 1,08 milioane euro (pe lângă o diplomă şi o medalie) este finanţat de Banca Centrală suedeză, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Toi laureaţii Nobel îşi vor primi premiile în cadrul ceremoniei de gală de la Oslo şi Stockholm, pe 10 decembrie, aniversarea morţii lui Alfred Nobel.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a afla câştigătorul

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite