Moody’s a retrogradat ratingurile unor bănci italiene cu activităţi şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moody’s a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel şi ale altor bănci şi companii italiene, pe fondul revizuirii în scădere cu trei trepte a ratingului Italiei, în această săptămână.

Ratingul UniCredit pentru datorii şi depozite pe termen lung a fost retrogradat cu două trepte, de la Aa3 la A2, dar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la nivelul Prime-1, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody's a revizuit în scădere cu o treaptă şi ratingul pentru soliditate financiară la C-.

Măsura reflectă aşteptările ca banca să fie nevoită să îşi îmbunătăţească profitabilitatea relativ scăzută a operaţiunilor principale din Italia într-un mediul operaţional dificil.

Moody's a retrogradat şi ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile şi depozitele pe termen lung cu două trepte, de la Aa3 la A2, cu perspectivă negativă.

Agenţia a modificat totodată perspectiva ratingului C+ pentru soliditate financiară al Intesa Sanpaolo de la stabilă la negativă.

Decizia de a schimba perspectiva ratingului pentru soliditate financiară reflectă expunerea directă a Intesa la obligaţiunile suverane italiene şi concentrarea operaţiunilor pe piaţa internă, unde grupul obţine 77% din venituri.

Moody's a retrogradat ratingul grupului energetic Enel pentru datoriile neasigurate cu prioritate la plată, de la A2 la A3, cu perspectivă negativă, în urma încheierii evaluării începute în iunie.

Agenţia a explicat că din cauza înrăutăţirii situaţiei financiare a Italiei, probabilitatea ca Enel să primească sprijin din partea guvernului italian în caz de nevoie a scăzut semnificativ, conform Mediafax.Din acest motiv, Moody's analizează ratingul Enel numai în baza situaţiei financiare proprii a grupului.

Perspectiva negativă a ratingurilor reflectă incertitudinile sporite şi tensiunile macroeconomice şi cele legate de datoriile suverane din Italia şi Spania, unde Enel deţine compania Endesa.

Moody's a confirmat pe de altă parte ratingurile Assicurazioni Generali, la nivelul Aa3 pentru soliditate financiară, A1 pentru datorii negarantate cu prioritate la plată şi A2 pentru datorii subordonate, dar perspectiva a fost revizuită de la stabilă la negativă.

Moody's a coborât marţi ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectivă negativă, avertizând că a remarcat o creştere semnificativă a riscurilor de finanţare pentru ţările din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor.

UniCredit, Intesa Sanpaolo, Generali şi Enel desfăşoară activităţi în România.

UniCredit
Intesa Sanpaolo
Enel
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite