Ikea ar fi folosit prizonieri politici din Republica Democrată Germană pe post de "sclavi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania suedeză de mobilă IKEA a folosit prizonieri politici din Republica Democrată Germană pe post de "sclavi" pentru a face mobilă, reiese din câteva documente ale poliţiei secrete descoperite de o televiziune germană.

Ikea şi-a creat legături puternice cu statul comunist în anii 1970, prin deschiderea mai multor spaţii de producţie, în unul dintre acestea fiind folosiţi prizonieri politici pentru realizarea de canapele.

Fabrica din Waldheim era amplasată în apropierea unei închisori, iar deţinuţii prestau muncă neplătită. Închisorile din Republica Democrată Germană (RDG) găzduiau un număr semnificativ de prizonieri politici, unele estimări indicând că reprezentau cel puţin 20% din toţi deţinuţii închisorii.

Fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, este citat într-un document al Ministerului pentru Securitatea Statului spunând că, deşi nu are cunoştinţă de acest fapt, dacă într-adevăr s-ar fi întâmplat aşa, Ikea consideră că a fost "în interesul societăţii".

Hans Otto Klare, care a fost trimis la închisoarea Waldheim pentru că a încercat să fugă în Germania de vest, a descris condiţiile de muncă din fabrica Ikea ca fiind aspre.

"Echipa noastră locuia la ultimul etaj al fabricii, cu geamurile acoperite. Maşinile se aflau la etajul inferior şi nu aveai pic de odihnă. Nu aveam unde să ne aşezăm, nu aveam protecţie pentru urechi sau mănuşi. Condiţiile erau chiar mai primitive decât în restul RDG. Era muncă de sclavi", a povestit Otto Klare, citat de Daily Telegraph.

Un alt fost deţinut spune că a recunoscut unele bucăţi de mobilă făcute de el atunci când a mes într-un magazin Ikea, după căderea comunismului.

Într-un comunicat emis de Ikea ulterior se arată că firma nu a avut cunoştinţă de folosirea prizonierilor, dar că regretă dacă s-a întâmplat aşa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite