Fostul şef al FMI: "Datoria Greciei trebuie ştearsă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director general al Fondului Monetar Internaţional a declarat că forţarea Grecia de a-şi plăti datoriile va sărăci în mod inacceptabil ţara şi că toată lumea ar trebui să şteargă pur şi simplu cu buretele datoria statului elen.

Dominique Strauss-Kahn le-a reproşat europenilor că nu conştientizează amploarea crizei care zguduie întreaga zonă euro, menţionând că eforturile liderilor europeni au fost fie prea puţine, fie prea târzii, iar deseori prea puţine şi prea târzii.

"Grecia a sărăcit. Putem să le cerem grecilor să-şi plătească datoria, dar nu pot. Ete necesar să acceptăm că fiecare trebuie să-şi asume pierderea. Este o pierdere care trebuie preluată de guverne şi de bănci. Guvernele nu au reuşit să rezolve problema, ci nu au făcut decât să o amâne, iar bulgărele de zăpadă a devenit tot mai mare. Vedem foarte clar că această datorie este uriaşă şi trebuie redusă cu orice preţ", a declarat fostul şef al FMI, în primul interviu acordat de la demisia sa.

Cât despre comentariile pe seama vulnerabilităţii monedei euro, Strauss Kahn a declarat: "Nu cred că euro se află în dificultate, dar consider că situaţia este foarte serioasă. Dacă nu reacţionăm repede, în 25 de ani Europa va fi un teren pustiu cu rate uriaşe ale şomajului şi sisteme de protecţie în derivă. Pentru a evita asta, e nevoie de acţiuni imediate".

Comentariile lui Strauss Kahn vin în contextul în care guvernele din zona euro pun presiune asupra Greciei să acţioneze mai hotărât în îndeplinirea obiectivelor fiscale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite