FT: Fondurile europene nu reuşesc să ajungă la ţări sărace precum România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile de la Uniunea Europeană menite să stimuleze creşterea economică nu reuşesc să ajungă în ţările mai sărace ale blocului, care sunt tot mai expuse riscului de a pierde miliardele de euro din subvenţii, se arată într-un raport al Comisiei Europene, citat de Financial Times.

România, a doua cea mai săracă ţară a Uniunii, a absorbit până în prezent doar 3,7 la sută din cele 19 miliarde de euro alocate pentru perioada bugetară 2007-2013. Bulgaria, cea mai săracă ţară blocului, a cheltuit doar 9,1 procente din suma de 6,7 miliarde alocată, potrivit statisticilor obţinute de publicaţia Financial Times.

Fondurile structurale în valoare de 347 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani reprezintă cheia strategiei UE pentru a stimula creşterea economică prin investiţii în proiecte de infrastructură, şi crearea de locuri de muncă. Banii sunt destinaţi mai ales ţărilor mai sărace.

Conform normelor UE, banii care nu sunt cheltuiţi până în 2015 revin la bugetul Uniunii.

Şi Italia se numără printre ţările cu risc ridicat de a pierde banii de la UE.

Întreg blocul de 27 de ţări a cheltuit 71 miliarde de euro sau 20,6 la sută din bugetul alocat pe şapte ani, adică în creştere de la procentul de 10% înregistrat anul trecut.

Însă oficialii spun că rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene din Bulgaria şi România, cauzată de o lipsă a proiectelor viabile, este deosebit de îngrijorătoare.

Citat de Financial Times, un purtător de cuvânt român din Ministerul Afacerilor Europene a explicat că rata de absorbţie scăzută este cauzată de incapacitatea administraţiei publice, regulile stricte impuse de UE, pe care aplicanţii se luptă să le îndeplinească şi lipsa de finanţare pentru proiecte la nivel naţional.

"România va face tot posibilul pentru a avea o rată de absorbţie cât mai mare posibilă până în 2015, atunci când fondurile expiră", a spus purtătorul de cuvânt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite