FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru toate marile economii ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional a revizuit negativ prognoza de creştere economică referitoare la acest an pentru toate marile economii ale lumii din cauza creşterii economice slabe şi a temerilor că Europa nu va reuşi să rezolve criza datoriilor.

FMI şi-a redus aşteptările cel mai puternic în privinţa economiei Statelor Unite, despre care se aşteaptă să aibă o creştere de doar 1,5% anul acesta şi de 1,8% în 2012, comparativ cu estimarea din iunie, când anticipase o creştere de 2,5% pentru 2011 şi 2,7% pentru anul viitor.

În privinţa României, FMI a menţinut estimările de creştere la 1,5% pentru acest an şi 3,5% pentru anul umător, în cea mai recentă ediţie a raportului "Perspectivele Economiei Mondiale", publicat marţi.

Fondul anticipează un avans mediu anual al preţurilor de consum în România de 6,4% în acest an şi 4,3% anul următor, respectiv o majorare foarte uşoară a deficitului de cont curent de la 4,5% în acest an la 4,6% în 2012. Şomajul este estimat la 5% pentru anul în curs, faţă de 7,6% în 2010, respectiv la 4,8% anul următor.

FMI a redus, de asemenea, şi perspectivele pentru cele 17 ţări care folosesc moneda euro, pentru care estimează  o creştere de 1,6% în acest an şi de 1,1% anul viitor, faţă de 2, respectiv 1,7% iniţial. Previziunile sumbre pentru Europa se bazează pe faptul că statul grec va intra în incapacitate de plată, destabilizând regiunea.

"Teama de necunoscut este mare. Politicile puternice sunt urgent necesare pentru a îmbunătăţi perspectivele şi pentru a reduce riscurile", a spus Olivier Blanchard, economist-şef al FMI.

În general, FMI estimează o creştere globală de 4%, atât pentru 2011, cât şi pentru anul următor. Creşterea mai puternică în China, India, Brazilia şi alte ţări în curs de dezvoltare ar trebui să compenseze evoluţia mai slabă din Statele Unite şi Europa.

Turbulenţele financiare şi creşterea economică lentă sunt probleme ce se regăsesc atât în Statele Unite, cât şi Europa, spun oficialii FMI. Criza datoriilor din Europa forţează băncile să nu mai acorde credite cu aceeaşi lejeritate şi să păstreze numerar.

Creşterea economică lentă din SUA îi determină pe investitori să-şi transfere banii din depozite în investiţii mai sigure, cum ar fi obligaţiunile de trezorerie. În Europa, creşterea lentă va îngreuna eforturile naţiunilor instabile de a-şi ţine datoriile sub control.

Liderii americani şi europeni trebuie să acţioneze mai hotărât pentru reducerea deficitului bugetar, iar  oficialii europeni trebuie să se asigure că băncile din regiune dispun de suficient capital pentru a rezista crizei datoriilor, se mai arată în raportul FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite