Economist: Băncile centrale, ultima apărare în faţa crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un weekend de discuţii în cadrul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional de la Washington, pe seama celei mai indicate modalităţi de a face faţă crizei datoriei din zona euro, încă nu s-a ajuns la o hotărâre.

În ciuda presiunilor Statelor Unite şi a FMI asupra politicienilor europeni, aceştia nu sunt pregătiţi să ia măsuri imediate, iar cancelarul german Angela Merkel a avertizat că permiţând intrarea Greciei în incapacitate de plată, va scădea încrederea investitorilor în Europa.

Problema este lipsa unor măsuri urgente, crede economistul Carl Weinberg, citat de CNBC.

"Nu vor mai trece multe săptămâni şi Grecia va rămâne fără bani, iar politica fiscală răspunde prea lent la criza datoriilor din Europa", a declarat Weinberg, care crede că băncile centrale sunt ultima armă de apărare împotriva unei crize majore.

"Băncile centrale pot furniza numerar băncilor, prin cumpărarea de obligaţiuni, crescând rezervele băncilor", a mai spus Weinberg, economist-şef la compania de analiză High Frequency Economics.

Prin tipărirea de bani, băncile centrale pot furniza lichidităţi pentru toate băncile, susţine Weinberg, dar numai după intrarea în incapacitate de plată, atunci când majoritatea activelor deţinute de băncile greceşti ar fi datoria guvernului elen.

Economistul consideră că soluţia ar fi cumpărarea tuturor obligaţiunilor greceşti, mişcare care ar rezolva nu doar preţul pe care Grecia trebuie să-l plătească pentru datoria sa, ci ar elimina şi riscul falimentului bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite