VIDEO Cum a reușit Polonia să aducă Bursa de Valori de la Varșovia la nivelul de acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat polonez din cadrul Ministerului Trezoreriei a declarat că dezvoltarea pieței de capital poloneze este, fără îndoială, una dintre cele mai mari realizări în ceea ce privește transformarea economică post-comunistă și a vorbit cu reporterul Adevărul despre premisele care au dus Bursa de Valori din Varșovia la nivelul de acum.

Primul dintre acestea constă chiar în modul în care Bursa din Varșovia a fost proiectată și a luat ființă la începutul anilor '90. ”Bursa a început să funcționeze în 1991 și, încă din prima zi de lucru, a fost o piață extrem de deschisă. Nu a fost legată strict de existența jucătorilor locali, ci a fost proiectată pentru a asigura un cât mai ușor acces jucătorilor internaționali și chiar dacă această deschidere nu a prea contat în urmă cu 20 de ani, pentru că atunci nu erau prea mulți manageri de portofolii care să aibă încredere în viitorul economiilor din centrul și estul Europei a adus însă efecte pozitive pe termen lung”, a declarat Krzystof Walenczak, în cadrul Forbes România CEO Forum 2011.

El a menționat că Bursa din Varșovia are acum 29 de intermediari internaționali și doar 27 de case de brokeraj locale, dar aproximativ 50 de procente din valoarea tranzacțiilor realizate în cursul unei zile sunt realizate de jucători din afara Poloniei. ”Vorbim, prin urmare, de o deschidere spre exterior atât a pieței în sine, cât și a instituțiilor care realizează operațiunile post-tranzacționare de compensare și decontare, care asigură practic încheierea tranzacțiilor realizate în piață. Prin urmare, și aceste operațiuni au o deschidere mare spre exterior, pentru că există conexiuni cu nu mai puțin de 17 instituții similare din regiune, ceea ce face din Polonia cea mai deschisă și internațională piață bursieră de la est de Frankfurt”, a mai zis Walenczak. 

Un alt pas care a contribuit la dezvoltarea Bursei este reforma sistemului de pensii la finele anilor '90, prin care s-a privatizat sistemul de pensii și s-au creat 14 mari deținători de capitaluri, cărora li s-a impus să investească cel puțin 40% din active în titluri tranzacționate pe piața bursieră locală.

”Asta a creat un stoc important de capital care să fie investit...și continuă să fie investit în acțiuni ale companiilor locale și în titluri tranzacționate pe piața de la Varșovia. O decizie extrem de importantă, fără precedent în Europa până la acel moment și, sincer să fiu, foarte puține țări din lume au avut curajul de a lăsa sistemul de pensii pe mâna unor manageri privați. Polonia a avut acest curaj, iar beneficiile pentru piața de capital poloneză au fost semnificative”.

Oaltă premisă a fost programul de privatizare din Polonia, care a susținut realizarea tranzacțiilor prin intermediul pieței de capital.

”Privatizările prin piața de capital au însemnat nu doar o platformă pentru vânzarea companiilor de stat, cât mai ales o măsură de consolidare a bursei, prin faptul că a făcut-o mai mare și mai lichidă. Guvernul actual, de-a lungul ultimilor patru ani, a realizat 13 din cele 20 din cele mai mari privatizări realizate vreodată în Polonia, prin piața de capital. Noi am realizat 12 sau 13 dintre acestea. Deci procesul de privatizare a avut o influență enormă în procesul de dezvoltare a pieței de capital. Prin urmare, o structură deschisă spre piețele și jucătorii internaționali, un stoc consistent de capital local și o serie de privatizări interesante, adică tranzacții care au stimulat interesul pentru piața de capital ”, a explicat Krzystof Walenczak.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite