BNR limitează creditul de consum în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat vineri un regulament care limitează accesul persoanelor fizice la creditul de consum în valută. Regulamentul pentru creditele imobiliare cu ipotecă, în monedă străină, a rămas nemodificat.

"În esenţă, regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum în valută, însă nu afectează accesul la creditele în valută pentru care atât destinaţia, cât şi garanţiile aferente sunt de natură imobiliară", se arată într-un comunicat transmis de BNR.

Banca centrală precizează că regulamentul urmăreşte echilibrarea acordării de credite noi în monedă naţională faţă de cele în valută, ceea ce va contribui la consolidarea stabilităţii financiare.

În proiectul de regulament prezentat în luna septembrie pe site-ul BNR se spunea că împrumuturile de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, faţă de 20 de ani perioada maximă practicată în prezent la creditele cu ipotecă, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.

În cazul creditelor de consum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să dispună de o garanţie reală (în general ipotecară) sau personală (de exemplu poliţă de asigurare) de 133% din suma împrumutată, scrie Mediafax.

De asemenea, în cazul creditelor de consum cu alte destinaţii, debitorul persoană fizică va prezenta o garanţie reală sau personală de 133% din valoarea împrumutului.

Fac excepţie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces şi pentru studii.

Băncile vor fi obligate, ca şi până în prezent, să elaboreze scenarii de risc astfel încât gradul de îndatorare să nu depăşească pe întreaga perioadă până la scadenţă nivelul maxim stabilit de normele proprii de finanţare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite