Pentru victimele străzii se vor aduna fonduri de 11 milioane euro
0Fondul victimelor străzii are acum 2 milioane de euro, dar ar putea ajunge, la sfârşitul anului, conform estimărilor făcute de Nicolae Crişan, preşedintele Comisiei de Supraveghere a
Fondul victimelor străzii are acum 2 milioane de euro, dar ar putea ajunge, la sfârşitul anului, conform estimărilor făcute de Nicolae Crişan, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la 11 milioane de euro. Fondul pentru protecţia victimelor străzii este administrat de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi este constituit printr-o contribuţie de 1% (în 2005) din valoarea primelor brute încasate pentru asigurarea RCA de către companiile de asigurare.
Banii pot fi accesaţi prin brokeri, avocaţI şi asigurători
În cazul unei solicitări de despăgubire, avizul de daună se poate da direct de BAAR, de companiile de asigurări, de CSA, dar şi de către avocaţi sau brokeri de asigurare. Fondul victimelor străzii verifică apoi dosarul pentru 10 zile şi îşi dă avizul de plată. Autorii cunoscuţi, dar neasiguraţi RCA sunt oricum buni de plată, deoarece Fondul îşi recuperează banii de la ei ulterior.
Valoarea maximă a despăgubirilor poate ajunge la 400.000 RON (4 miliarde lei vechi) pentru daune materiale - 200.000 RON pe accidentat -, dar nu mai mult de 1.000.000 RON pentru un accident. Anul viitor, limitele vor creşte până la nivelul UE, de 350.000 de euro pentru vătămări corporale, respectiv 100.000 de euro pentru daune materiale. Este de menţionat că despăgubirile pentru autor neindentificat sunt valabile numai în cazul vătămărilor corporale, deci nu poţi cere despăgubiri de la acest fond dacă ţi-ai găsit maşina accidentată în parcare.
700 milioane lei, opt despăgubiri plătite
Primele plăţi din banii Fondului s-au făcut la jumătatea lunii decembrie, ne-a declarat Ion Matei, directorul instituţiei, iar cea mai mare despăgubire plătită a fost de 120 milioane lei vechi.
De când a devenit operaţional, la 1 noiembrie 2005, Fondul victimelor străzii a înregistrat 42 de solicitări de despăgubire, din care a achitat 8, a respins 9, iar restul sunt în diferite stadii de soluţionare; mai sunt şi câteva cazuri în instanţă. Suma totală plătită este în jur de 700 milioane de lei, iar media despăgubirilor se apropie de 100 milioane de lei. Numărul mic al solicitărilor are două explicaţii, în opinia directorului instituţiei: "Este şi mai puţin cunoscut, dar s-ar putea şi să nu fie un număr mare de accidente care să aibă loc în asemenea condiţii". România are o problemă legată de numărul mic al asiguraţilor RCA raportat la mărimea parcului auto: 75% la noi, comparativ cu 90% în statele europene.