Cât valorează cea mai scumpă monedă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai scumpă monedă din lume, celebra "Double Eagle 1933" americană, care valorează peste 7,6 milioane de dolari, este expusă în premieră la Londra, în perioada 3-4 martie, informează dailymail.co.uk.

Moneda Double Eagle 1933 este expusă la Goldsmith' Hall din Londra în cadrul unei expoziţii itinerante, care va ajunge în această primăvară în mai multe capitale europene.

Deşi aproape o jumătate de milion de monede Double Eagle au fost emise în 1933, în perioada Marei Crize Economice (Great Depression), cele mai multe dintre ele au fost topite înainte de a părăsi Imprimeria Statelor Unite ale Americii, în urma unei strategii de stabilizare a economiei americane.

Doar 13 monede Double Eagle mai există în zilele noastre, iar în anul 2002, una dintre ele a fost vândută cu suma de 7,6 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă monedă din aur din lume ce a fost vândută vreodată la o licitaţie.

Monedele Double Eagle reprezintă o veritabilă legendă în rândul colecţionarilor şi experţilor în numismatică. Doar una dintre ele se află în mod legal în posesia unei persoane private, celelalte rămânând în proprietatea guvernului Statelor Unite.

image

Moneda expusă la Londra este una dintre cele două Double Eagle 1933 salvate de Imprimeria Statelor Unite ale Americii, care au fost donate Institutului Smithsonian, în 1933, sub formă de specimen.

Designul monedei Double Eagle 1933 a fost aprobat de un văr îndepărtat al preşedintelui american Roosevelt, Theodore, care l-a angajat pe sculptorul Augustus Saint-Gaudens să creeze un design nou pentru monedele din aur de 20 de dolari, la începutul anilor 1900.

Teddy Roosevelt voia o monedă americană care să fie la fel de frumoasă ca monedele din Grecia Antică.

Ultima emisie de monede Double Eagle, însumând aproape 500.000 de piese, nu a ajuns niciodată pe piaţă, întrucât autorităţile americane au luat decizia de a le topi.

În limbajul numismaţilor americani, un "eagle" (vultur) reprezintă un termen argotic ce desemnează o monedă din aur de 10 dolari, iar expresia "double eagle" (vultur dublu) se referă la monedele din aur în valoare de 20 de dolari, emise în 1933.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite