E mai uşor să înfiinţezi o firmă decât să o radiezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine doreşte să-şi desfiinţeze firma, din diverse motive, are de urmat mai multe etape. Acţiunea în sine poate fi realizată fie de însuşi asociatul firmei/delegatul acestuia, fie - contra

Cine doreşte să-şi desfiinţeze firma, din diverse motive, are de urmat mai multe etape. Acţiunea în sine poate fi realizată fie de însuşi asociatul firmei/delegatul acestuia, fie - contra cost - de către anagajaţii Registrului Comerţului.
Pentru dizolvarea voluntară a unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) cu asociat unic, solicitantul trebuie să depună la Registrul Comerţului un dosar ce va cuprinde mai multe documente. În prima fază, acesta trebuie să depună cererea de înregistrare în original (n.r. - un exemplar), actul modificator al actului costitutiv- original, plus două copii, dovezile privind plata taxelor legale (n.r. - taxă judiciară de timbru, în original, taxa de registru, tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a lV-a, timbre judiciare), iar dacă este cazul - împuternicirea specială sau avocaţială pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (în original). "Indiferent de forma de societate (n.r.- SRL, SNC, SA, SCS, SCA), într-o primă etapă se va depune hotărârea de dizolvare a adunării generale a asociaţilor/acţionarilor spre menţionare în Registrul Comerţului şi publicare în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, şi abia după expirarea termenului de 30 de zile se va solicita înregistrarea în Registrul Comerţului a menţiunii propriu-zise de dizolvare a societăţii", au explicat pentru Adevărul reprezentanţi ai Registrului Comerţului. După cele 30 de zile de la data publicării actului modificator în Monitorul Oficial, solicitantul va putea demara, aşadar, a doua etapă a demersului său.
Solicitantul trebuie să depună la Registrul Comerţului o cerere de radiere (3 exemplare), certificatul de înregistrare şi anexa/anexele la acesta, certificatul emis de organul fiscal competent din care să rezulte că societatea nu are datorii la bugetul de stat şi la contribuţiile sociale, dovezile privind plata taxelor legale (taxa judiciară de timbru, taxa de registru şi timbrele judiciare), iar dacă este cazul - împuternicirea amintită mai sus, precum şi dovada agenţiei teritoriale pentru protecţia mediului privind aprobarea bilanţului de mediu - dacă societatea respectivă este autorizată să desfăşoare activităţi cu impact asupra mediului.
Filele din dosar se numerotează în ordine, începând de la coperta din dreapta, completându-se, obligatoriu, şi opisul inclus în cerere.
În cazul persoanelor fizice sau juridice nerezidente, actele se depun în copii traduse şi legalizate. Toate formularele necesare se distribuie la nivelul Oficiilor Registrului Comerţului (ORC). Taxele legale pot fi achitate în numerar sau cu card bancar, la casieriile ORC. Totodată, taxele şi tarifele pot fi achitate şi cu mandat poştal sau ordin de plată. Taxele judiciare de timbru se achită la Trezoreria Statului din localitatea unde se află ORC, cu menţiunea că beneficiarul acestei sume este primăria din localitate. Dacă s-a optat pentru transmiterea documentelor prin poştă, tariful perceput este de 5,5 lei/plic.
Redactarea tuturor actelor necesare la dosar, precum şi obţinerea autentificării sau, după caz, acordarea de îndrumări pentru completarea corectă a cererii de înregistrare pot fi efectuate, contra cost, prin serviciul/biroul de asistenţă din cadrul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă tribunal.
"În ceea ce priveşte durata desfăşurării procedurii de dizolvare şi radiere a unei societăţi comerciale din Registrul Comerţului, facem precizarea că, potrivit dispoziţiilor art. 8 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului (...) în situaţia în care cererea de înregistrare în Registrul Comerţului conţine toate documentele solicitate de lege şi/sau de către judecătorul delegat, termenul de soluţionare a cererii şi de eliberare a certificatului de înregistrare de menţiuni este de 5 zile", explică reprezentanţii Registrului Comerţului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite