60% din unitatile de prelucrare a laptelui si 80% din cele de procesare a carnii ar putea fi inchise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experienta Poloniei si Cehiei arata ca doar 30% din unitatile de procesare au supravietuit noilor conditii impuse de UE

Aproximativ 60 la suta din unitatile de prelucrare a laptelui si 80 la suta din cele de procesare a carnii ar putea fi inchise pana in 2007 pentru ca nu indeplinesc normele sanitar-veterinare impuse de cerintele Uniunii Europene, reise din datele Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (AVSA). "In prezent avem o evaluare a tuturor unitatilor de procesare a carnii si laptelui din care rezulta ca multe dintre acestea nu indeplinesc cerintele UE in domeniul sanitar-veterinar si nu au sanse reale la 1 ianuarie 2007. Doar o mica parte din total au solicitat perioada de tranzitie de trei ani la care are dreptul tara noastra, angajandu-se la programe clare de restructurare si modernizare. Este insa posibil ca pana in 2007 unii din agentii care nu indeplinesc azi normele sa faca rost de finantari si sa adopte standardele UE", a afirmat Liviu Harbuz, presedintele Agentiei. Experienta Poloniei si Cehiei arata insa ca doar 30 la suta din unitatile de procesare au mai supravietuit noilor conditii de productie. Micii procesatori care deseori isi vand produsele in magazine de pe la colturile blocurilor nu sunt asa de optimisti precum oficialitatile. "Ce standarde UE? Ce perioada de tranzitie? De unde alti bani? Eu am o fabrica unde fac carnati foarte apreciati de clientii mei. Pana in 2007 vom vedea", spune unul dintre intreprinzatori. Ca el sunt sute in toata tara. "Dupa 2007 nu vor mai functiona decat procesatorii care indeplinesc standardele UE, adica au anumite fluxuri si conditii tehnologice stricte de productie, astfel incat produsele lor sa poata face fata concurentei produselor similare din Uniunea Europeana", ne-a declarat Harbuz. Din datele Agentiei, reiese ca in domeniul prelucrarii laptelui aproximativ 3.000 de salariati vor fi nevoiti sa se reorienteze profesional din 2007. Cele mai multe unitati care risca sa-si puna lacatele pe usi in momentul aderarii sunt cele cu capacitati mici de prelucrare, dar nu numai, care nu au sanse reale, potrivit evaluarilor existente, de a se dota cu tehnologii si de a respecta conditiile de productie impuse prin directivele si normele europene sanitar-veterinare pe care tara noastra le-a adoptat prin legislatie.
Investitiile necesare, de la cateva zeci de mii la milioane de euro
In ce priveste prelucrarea carnii, situatia este mult mai grava, pentru ca tehnologiile pentru procesare necesita investitii mult mai mari decat in domeniul laptelui. Din totalul de 1.317 unitati, doar aproximativ 20 la suta ar putea fi conforme cu standardele UE, dar acestea vor acoperi aproape 80 la suta din capacitatea totala de prelucrare din prezent, dupa cum reiese din datele AVSA. Restul vor fi inchise sau "isi vor vinde productia doar la usa magazinului", spun reprezentantii agentiei. "In tara sunt abatoare, unitati de procesare a carnii si de transare care nu au cum sa indeplineasca conditiile stricte sanitar-veterinare impuse de momentul aderarii", crede Harbuz. In prezent, Agentia Veterinara deruleaza un program national prin care fiecarei unitati de prelucrare i se intocmeste o evaluare in care i se va spune ce ii lipseste pentru a indeplini conditiile europene de functionare si vor fi incurajate sa acceseze credite de la banci cu care Agentia poarta negocieri in prezent. Investitiile necesare pentru a atinge standardele impuse de UE sunt semnificative, putand sa ajunga de la cateva zeci de mii pana la cateva milioane de euro, in functie de capacitatea de productie sau de ce se doreste sa se produca. "Noi exportam de multi ani in UE. Efortul investitional este foarte mare atat pentru a ajunge la conditiile cerute de partenerii nostri, cat si pentru a ne mentine aici. In urma cu cativa ani am investit 8 milioane de dolari in abatoarele de carne de pasare pe care le avem, iar in prezent derulam doua proiecte de finantare SAPARD in valoare de 2,4 milioane euro fiecare pentru doua capacitati de prelucrare, una pentru carne de pasare si alta pentru porc", spune Gheorghe Antochi, presedinte Agricola International Bacau. Pentru sute de procesatori insa accesul la finantarea necesara pentru dotarea cu tehnologii moderne este mult mai dificil, daca nu chiar imposibil. "Nu stiu ce voi face in 2007, probabil ca ne vom reorienta spre altceva. Practic, nu dispunem de fonduri pentru a ne alinia la standarde europene. Pana atunci insa mai este", spune reprezentantul unei firme mici de procesare a carnii de porc.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite