2006 - ultimul Ignat pe stil tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crăciunul din 2006 este ultimul în care porcul se sacrifică în mod tradiţional, cu cuţitul la gât. De la 1 ianuarie 2007, tăierea porcilor trebuie să respecte normele europene şi în

Crăciunul din 2006 este ultimul în care porcul se sacrifică în mod tradiţional, cu cuţitul la gât. De la 1 ianuarie 2007, tăierea porcilor trebuie să respecte normele europene şi în gospodăriile populaţiei. Porcul trebuie sacrificat în stare de inconştienţă procedeu care se numeşte asomare - după ce a fost gazat sau electrocutat. Un alt procedeu permis de sacrificare este împuşcarea, cu ajutorul unui pistol special cu glonţ captiv - prin care glonţul rămâne în cortex iar porcul moare instantaneu, fără suferinţă. Din păcate, în gospodăria ţărănească, unde abia a ajuns apa şi asfaltul, ţăranului îi va fi aproape imposibil să respecte legislaţia. Nu există persoane autorizate care să aibă asemenea pistoale, iar despre instalaţiile de gazare şi electrocutare, care costă mult şi trebuie să respecte norme de securitate, nici nu poate fi vorba. La nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare a Sectorului Ilfov, unde sunt crescuţi 30.000 de porci în gospodăriile populaţiei, nu se ştie de niciun cetăţean autorizat pentru sacrificarea porcilor, nici de vreo situaţie sau statistică în acest sens, nici despre vreun curs pentru sacrificarea porcilor. Amenzile pentru sacrificarea incorectă a porcilor pot varia între 400 şi 1.000 lei, iar medicii veterinari sunt cei răspunzători de control.
Pentru a nu fi contravenient, ţăranul ar trebui să-şi pună porcul în căruţă şi să meargă la un abator autorizat. "Nu se ştie dacă îl primeşte", a declarat un oficial al Direcţiei Sanitar-Veterinare Ilfov, care recunoaşte că nu ştie cum se va putea aplica această lege. Asta pentru că puţinele abatoare autorizate sunt ori pe lângă un combinat specializat, ori au contracte cu ferme de creştere a porcilor. Din cauza măsurilor stricte de biosecuritate, este foarte probabil că ţăranul crescător de un porc nu va fi primit cu porcul din bătătură. În Ilfov există trei asemenea abatoare, care se ocupă numai de sacrificarea porcilor din ferme. În sistemul industrial, sunt crescuţi în Ilfov 130.000 de porci. şeful DSV Bucureşti, Constantin Savu, recunoaşte că de la lege până la realitate e un drum lung: "Sigur că vrem să implementăm aceste reglementări. În mod normal, un crescător de porc trebuie să-l ducă la o unitate aprobată. Nu există niciuna în Bucureşti". Preşedintele DSV spune însă că situaţia nu este chiar atât de gravă, deoarece sunt din ce în ce mai puţini bucureşteni care cresc porci în gospodărie. În România sunt crescuţi 5,2 milioane de porci, dintre care 1,2 milioane în ferme şi 4 milioane în gospodăriile populaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite