Cum riscă TVA-ul să ne închidă ţara - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică scrie despre cum riscă TVA-ul să ne închidă ţara, cui îi mai pasă de fondurile europene şi cum să câştigi cel puţin 1.500 de euro după absolvire. Printre alte subiecte, Un director de fabrică câştigă 5.700 de euro pe lună, iar în timp ce minerii din Oltenia sunt concediaţi, şefii lor au salarii medii de 14.000 de lei.

Cum riscă TVA-ul să ne închidă ţara

Plata TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea acesteia, iniţiativă legislativă aprobată în această săptămână de Senat, este o aberaţie fiscală, a declarat pentru Bursa Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor. "Plata TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea ei presupune trecerea ris-cului comercial de la comerciant la stat. Dacă s-ar pune în aplicare aceas-tă aberaţie, am închide România", a spus Vlădescu. Ministrul a mai precizat că aplicarea TVA la încasare şi nu la emitere nu există în nicio ţară care aplică TVA.

Cui îi mai pasă de fondurile europene?

În momentul în care vor să atragă bani europeni, întreprinzătorii se lovesc de o serie de probleme care fac din accesarea acestor fonduri  un proces greoi, marcat de o birocraţie excesivă, cărora li se adaugă şi dificultăţile majore în obţinerea finanţării. Toate acestea fac ca România să se regăsească printre ultimele ţări la capitolul absorbţia fondurilor europene, scrie Curierul Naţional.Potrivit Comisiei Europene, ţara noastră se clasează pe penultimul loc în UE între ţările care au reuşit să atragă fonduri europene.

Minerii din Oltenia sunt concediaţi, iar şefii lor au salarii medii de 14.000 de lei

În timp ce premierul Emil Boc face apologia salariului maxim la stat de 4.800 de lei, şefii de la Complexul Energetic Turceni şi cei de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia au salarii lunare de mii de euro şi o stare materială înfloritoare. În schimb, minerii sunt trimişi în şomaj pentru reducerea costurilor, prin bunăvoinţa Ministerului Economiei, condus de Adriean Videanu, potrivit Financiarul.

Cum să câştigi cel puţin 1.500 de euro după absolvire?


Un absolvent al unei Universităţi Maritime câştigă lunar minimum 1.500 de euro. Salariul poate sări însă de 2.000-3.000 de euro chiar de la primul voiaj, a spus pentru Money.ro un ofiţer maritim. Salariile sunt nete şi neimpozabile, cu menţiunea că eşti platit doar câtă vreme eşti pe mare. Sunt companii care fie oferă un salariu mai mic dar constant, indiferent că eşti pe mare sau acasă, fie oferă unele compensaţii băneşti pentru perioada petrecută la uscat.

Un director de fabrică câştigă 5.700 de euro pe lună

Salariul mediu brut lunar al unul director de fabrică este de 23.550 de lei (5.750 de euro), în timp ce muncitorii direct productivi au salarii medii de 1.114 lei (270 de euro), arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane şi management AIMS Human Capital Romania pe un eşantion de 98 de companii de producţie care deţin fabrici în nordul, vestul şi centrul ţării.Cel mai mare salariu din zona de producţie raportat în studiul AIMS este de 10.000 de euro brut pe lună, scrie ZF.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite