In loc de tricouri ieftine, chinezii vor sa ne ofere drumuri si poduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca pana acum relatiile cu China s-au rezumat la importuri masive de textile si produse de larg consum, pe viitor ne putem astepta la investitii chineze masive in special in domeniul constructiilor,

Daca pana acum relatiile cu China s-au rezumat la importuri masive de textile si produse de larg consum, pe viitor ne putem astepta la investitii chineze masive in special in domeniul constructiilor, al infrastructurii si al protectiei mediului. "Nu este vorba de o scadere a schimburilor comerciale, ci despre o noua etapa a relatiilor dintre Romania si China: investitii chineze in Romania, dar si investitii romanesti in China", ne-a declarat Viorel Pana, presedintele Grupului de Afaceri Romano-Chinez. Un prim-pas in demararea unui parteneriat comun roman-chinez a fost facut ieri, cand s-a semnat acordul de colaborare intre compania de constructii Cencons, numarul 2 in China, si un producator de componente auto din Romania. Primarul general al Bucurestiului s-a angajat ieri, in cadrul semnarii acordului de infratire a Beijingului cu Bucurestiul, sa transmita in termen de 10 zile toate proiectele de infrastructura sau de protectia mediului omologului sau chinez. "Dorim atragerea companiilor de constructii din China in realizarea acestor proiecte, sub forma de parteneriat public-privat, pentru ca aceste companii vor aduce si finantarea, vor credita institutiile beneficiare, in conditii la fel de avantajoase ca si bancile europene", a precizat Viorel Pana.
IT romanesc "made in China"
Nu doar firmele chineze sunt dornice sa faca investitii la noi, ci exista si companii romanesti care vor sa exporte sau chiar sa produca in China. "Este vorba, de exemplu, de doua companii de IT romanesti, pe care nu le pot da inca publicitatii, care sunt in negocieri pentru pornirea productiei de hardware in China. Principalul argument in alegerea Chinei a fost faptul ca toti producatorii de componente sunt deja prezenti acolo, astfel incat acest potential nu mai poate fi trecut cu vederea", explica Pana.
China limiteaza exporturile de textile din 20 iulie
Autoritatile chineze au anuntat recent ca vor introduce limitari pentru exportul a 10 grupe de produse textile, incepand cu data de 20 iulie, la insistentele Uniunii Europene si ale SUA. Pentru industria romaneasca de textile, aceasta masura este benefica in sensul ca proportia exporturilor chineze pe piata Uniunii Europene (UE) va scadea. "E bine ca s-a luat aceasta masura, pentru ca noi exportam 85 la suta din productie in UE si concuram cu producatorii chinezi. Pe plan intern, aceasta masura nu va avea nici un efect pentru ca noi nu avem limitari ale importurilor de textile din China. De fapt, principala problema nu consta in cantitatea importurilor chinezesti, ci in faptul ca sunt subevaluate sau contrafacute", ne-a declarat Maria Grapini, presedintele FEPAIUS (Federatia Patronala a Industriei Usoare).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite