O treime din societăţile pe acţiuni vor fi desfiinţate în martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONRC va întreprinde, luna viitoare, acţiuni în justiţie împotriva societăţilor de tip SA şi SCA care nu şi-au majorat capitalul social Conducerea Oficiului Naţional al Registrului

ONRC va întreprinde, luna viitoare, acţiuni în justiţie împotriva societăţilor de tip SA şi SCA care nu şi-au majorat capitalul social

Conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a anunţat, într-o notă remisă redacţiei Adevărul, că va formula cereri de dizolvare împotriva unor societăţi comerciale pe acţiuni (SA) care nu şi-au majorat capitalul social până la limita minimă legală de 90.000 RON. Acţiunile vor fi înaintate tribunalului "începând cu data de 1 martie 2007", precizează ONRC.

Termenul până la care se putea majora capitalul societăţilor pe acţiuni (SA) sau în comandită pe acţiuni (SCA) a fost 31 octombrie 2006, dar între timp a apărut o lege nouă în baza căreia firmele îşi puteau majora capitalul nu doar prin subscrierea în numerar, ci şi cu rezervele proprii. Noua lege (nr. 516/2006, apărută pe 9 ianuarie 2007 în Monitorul Oficial) stabilea un nou termen-limită, respectiv data de 31 ianuarie 2007. Societăţile vizate, care nu şi-au majorat capitalul social nici până la această din urmă dată, vor fi acţionate în judecată în vederea dizolvării începând din prima zi a lunii martie.

Potrivit datelor ce ne-au fost comunicate de ONRC, la 31 ianuarie erau înregistrate, în total, 11.853 de societăţi pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni. Dintre acestea, 8.480 aveau un capital social subscris mai mare sau cel puţin egal cu echivalentul a 90.000 RON. Celelalte 3.373, reprezentând 28,5%, aveau capitalul social mai mic decât această sumă şi sunt acum ameninţate cu dizolvarea.

AOAR: "Cine nu e capabil de un SA să-şi facă SRL"

Printre judeţele în care ponderea firmelor ameninţate cu dizolvarea este mai mare decât media se numără Botoşani (40,7%, respectiv 68 din 167 de societăţi), Bistriţa-Năsăud (36,6%, adică 146 din 399 de societăţi) şi Alba (33,2%, respectiv 71 din 214 societăţi). La polul opus se află Sibiul, unde mai bine de 80% din totalul de 251 SA înregistrate au capitalul social adecvat.

Administratorii societăţilor pe acţiuni care din diverse motive nu sunt în măsură să majoreze capitalul social până la o sumă atât de mare (90.000 RON) au posibilitatea, pentru a evita dizolvarea, să schimbe forma de organizare a companiei. De exemplu, din SA în SRL - la societăţile cu răspundere limitată, capitalul social poate fi, în continuare, de numai 200 RON. Aceasta este şi recomandarea preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru. El ne-a declarat că măsura de impunere a majorării capitalului social are şi un rol de "igienizare" a pieţei: "E ca şi la Bursă, unde categoria I este rezervată celor capabili să se menţină în rândul elitelor. În ce priveşte organizarea ca societate pe acţiuni, cine nu e capabil sau nu are banii necesari poate să se transforme în altceva (SRL - n.n.), emiţând astfel un mesaj limpede şi onest în piaţă". Florin Pogonaru nu crede că această schimbare ar fi prea abruptă, pentru că "dacă ne punem problema în astfel de termeni, nu vom afla niciodată când ar trebui să se producă, în mod normal, adecvarea capitalului la firmele (cu pretenţii) mari".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite