"Va trebui să învăţăm să nu mai spunem merge şi aşa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prag de aderare, românii nu trebuie să fie îngrijoraţi, dar nici euforici. După 1 ianuarie 2007 ne va putea merge mult mai bine, dacă vom munci mai mult, vom respecta nişte reguli cu care

În prag de aderare, românii nu trebuie să fie îngrijoraţi, dar nici euforici. După 1 ianuarie 2007 ne va putea merge mult mai bine, dacă vom munci mai mult, vom respecta nişte reguli cu care nu am fost obişnuiţi până acum şi vom profita la maximum de oportunităţile oferite. Integrarea nu trebuie văzută aşadar ca pe un bau-bau, dar nici ca pe un "Moş Crăciun", consideră ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, care a acordat un interviu pentru Adevărul.
Adevărul: Avem motive să fim îngrijoraţi de momentul aderării României la Uniunea Europeană?
Sebastian Vlădescu: După părerea mea, 1 ianuarie 2007 nu e o altă zi faţă de 31 decembrie, să zicem. Nu sunt motive nici de îngrijorare, dar nici de euforie. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l definim şi să-l conştientizăm este că noul an va trebui să înceapă, din 2007, pe 3 ianuarie, nu după Sfântul Ion sau chiar spre sfârşitul lunii, când se termină definitiv Sărbătorile de Iarnă. Pentru că integrarea presupune în primul rând o altfel de abordare a muncii, total diferită faţă de cea de acum. Dacă vrem să ne meargă mai bine.

- Românii vor trebui să muncească mai mult. Asta probabil că ştiu deja.
- Trebuie să ne uităm puţin la cei pe care îi invidiem pentru felul în care trăiesc. Vin românii din Germania, Franţa sau Italia şi povestesc că acolo traiul e altul. Trebuie să spună însă şi cât de mult se munceşte acolo, ca să ajungi la un anumit nivel. Românii trebuie să conştientizeze că nimeni nu le va băga nimic în traistă, pe degeaba.

- Dar le va lua? Vor trebui să suporte anumite costuri ale integrării, înainte să profite?
- Aderarea României la UE nu reprezintă niciun pericol. Preţurile nu vor creşte dintr-o dată, cum nu vom avea nici interdicţii să facem ceea ce am făcut sau facem în acest moment. Viaţa nu se va schimba dramatic după 1 ianuarie. Trebuie să conştientizăm că aderarea presupune nişte reguli, dar şi nişte avantaje mari.

- Vor fi totuşi nişte schimbări. Le vom face faţă?
- Depinde de cât de mult vom profita de oportunităţile oferite. Vor fi multe, de care vom putea beneficia doar dacă respectăm nişte reguli. În mod cert, aderarea reprezintă un factor pozitiv şi un pas înainte pentru noi. Dar felul în care vom valorifica aceste oportunităţi depinde doar de noi. UE ne sprijină cu bani, informaţii, cunoştinţe şi logistică. Noi trebuie să ştim doar să ne integrăm cu adevărat în UE şi să valorificăm toate acestea la maximum. Va trebui să învăţăm să nu mai spunem: merge şi aşa. Va trebui să învăţăm cu adevărat să ne facem treaba, iar UE ne va ajuta să devenim competitivi.

- Există domenii care vor "înflori" după aderare? Le poate spune Sebastian Vlădescu românilor în ce ar trebui să investească, spre exemplu, începând de anul viitor?
- Sebastian Vlădescu nu le poate spune cetăţenilor acest lucru, pentru că poziţia nu îi permite să dea sfaturi. Nu se face şi nici nu este corect. Dar poate spune cu certitudine că economia merge bine şi va avea un succes garantat în 2007, 2008, şi mult după aceea, pentru că România are în prezent resursele necesare de a-i asigura această evoluţie. Personal, mi-aş fi dorit ca în acest moment să fiu întreprinzător.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite