A căzut un mit: nici traderii JPMorgan nu înţeleg derivatele cu care lucrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traderii JPMorgan şi-au asumat riscuri pe care nu le-au înţeles, a declarat Jamie Dimon, şeful JPMorgan, în cadrul audierilor pe care le-a avut astăzi în faţa Congresului SUA. Aşa a explicat acesta pierderile de circa 2 miliarde de dolari înregistrate de banca pe care o conduce în urma unor tranzacţii cu instrumente derivate pe pieţele de CDS-uri, realizate în primăvara acestui an.

În depoziţia pregătită pentru audierile de astăzi în faţa Comisiei de specialitate a Congresului SUA, Jamie Dimon şi-a exprima regretul pentru faptul că responsabilii cu investiţiile au folosit strategii “prost concepute şi neverificate”, care au generat pierderi neaşteptate băncii pe care o conduce.

“Am dezamăgit o mulţime de oameni şi regretăm asta profund” a declarat acesta înainte de audieri, potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg. “Portofoliul nostru s-a transformat din ceva care trebuia să protejeze banca împotriva pierderilor, în ceva care a amplificat riscurile la care ne-am expus” a completat acesta.

Află care sunt motivele pentru care Dimon a fost chemat în faţa Congresului SUA

Între clienţii dezamăgiţi de JPMorgan se numără şi Paul Miller, unul dintre foştii oficiali ai Băncii Rezervelor Federale din Philadelphia (parte a sistemului de bănci centrale al Statelor Unite – Federal Reserve) care este în prezent analist în cadrul FBR Capital Markets, o firmă de investiţii financiare din Arlington Virginia.

“Am investit prin JPMorgan ştiind că Jamie este unul dintre cei mai buni manageri de active din lume” a spus Miller. “Pentru cei care îl cunosc pentru modul în care îşi manageriază riscurile, este clar că acesta nu şi-a pus cei mai potriviţi oameni în departamentele responsabile cu gestiunea riscurilor” a completat acesta, citat de Bloomberg.

Află cum au fost posibilele pierderile "extraordinare" raportate de JPMorgan

JPorgan a raportat pentru primul trimestru al acestui an pierderi de peste 2 miliarde de dolari, rezultate dintr-o serie de tranzacţii pe pieţele de instrumente financiare derivate pe CDS-uri. Tranzacţiile au atras atenţia presei şi pieţelor la momentul respectiv, traderul care a realizat respectivele operaţiuni fiind supra-numit “Balena din Londra”.

Declaraţiile lui Jamie Dimon pun sub semnul întrebări statutul de "instituţie care face jocurile în pieţele financiare" pe care JPMorgan l-a căpătat datorită deciziilor care a propulsat-o ca pe una dintre puţinele bănci care au ieşit câştigătoare din criza începută în 2007-2008.

Vezi cine este directorul JPMorgan care a fost supranumit de presă "inventatorul armei financiare de distrugere în masă"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite