"Cat timp voi fi eu ministru, nu se va mai face nici o stergere de datorii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Obiectivul principal pe care ni l-am propus pentru 2004 il reprezinta reducerea arieratelor bugetare cu 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul actual de 2,5% din PIB. Am inceput deja

"Obiectivul principal pe care ni l-am propus pentru 2004 il reprezinta reducerea arieratelor bugetare cu 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul actual de 2,5% din PIB. Am inceput deja discutiile cu Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, referitoare la masurile care vor fi aplicate", a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, dupa o intalnire cu reprezentantii Camerelor de Comert straine care activeaza in Romania. Ministrul Finantelor a spus ca societatile cu datorii vor fi tratate separat, in functie de situatia specifica, pe baza planurilor de restructurare financiara si de compensare a restantelor. El a precizat ca, incepand de anul viitor, nu se vor mai acorda esalonari, o data cu anularea Ordonantei 40/2002 privind recuperarea creantelor bugetare. "Timp de doi ani in care aceasta ordonanta a functionat, societatile care doreau sa beneficieze de esalonari la plata au avut suficient timp sa ceara acest lucru", a spus Tanasescu. Intrebat ce se intampla cu firmele ale caror grafice de esalonare a datoriilor au o durata care se prelungeste dincolo de termenul propus pentru aderarea la UE, respectiv 2007, Mihai Tanasescu a declarat ca este posibil ca autoritatile romane sa solicite anumite derogari Comisiei Europene (oferind exemplul Poloniei care intentioneaza sa faca acelasi lucru). Totusi, surse guvernamentale au declarat pentru Adevarul ca esalonarile vor putea continua si in 2004, insa in conditii mai dure decat cele prevazute de Ordonanta 40. "Vor fi facute anumite modificari ale legislatiei, astfel incat o societate care solicita esalonarea unei datorii sa poata obtine acest lucru, cu garantii de 100%", ne-au precizat sursele citate. Acest lucru n-ar mai insemna, potrivit acelorasi surse, ca o firma care primeste esalonari primeste ajutor de stat, deoarece, pe langa dobanzile si majorarile de intarziere, pentru datoria care ii va fi esalonata va trebui sa constituie garantii de 100% din active sau alte forme de finantare. In ceea ce priveste informatiile referitoare la un proiect de OUG privind stergerea datoriilor tuturor societatilor din subordinea APAPS care urmeaza a fi privatizate, precum si a celor care au fost privatizate dupa 31 decembrie 2001, Mihai Tanasescu a negat categoric ca s-ar pune la cale un asemenea act normativ. "Nici macar nu am auzit despre asa ceva si nu stiu despre ce este vorba. APAPS isi va incheia activitatea la sfarsitul acestui an si probabil ca isi permite sa propuna diverse variante. Oricum, atat timp cat voi fi eu ministru, nu se va face nici o stergere de datorii", a subliniat Tanasescu.
Solutie-surpriza pentru reducerea arieratelor:
Echipe mixte care sa supravegheze bugetele societatilor rau-platnice
Intrebat ce masuri concrete va lua pentru reducerea arieratelor, seful Finantelor ne-a declarat ca este posibila crearea unor "echipe mixte, care sa lucreze in companiile respective pentru a supraveghea bugetele de venituri si cheltuieili". O astfel de varianta este de-a dreptul surprinzatoare avand in vedere ca autoritatile au toate instrumentele la indemana (atat legale, cat si administrative) pentru a-i forta pe marii datornici sa-si respecte obligatiile fata de stat. "Cei care nu platesc vor suporta rigorile legii", ne asigura, pentru a nu stiu cata oara, ministrul Finantelor. Reamintim ca, in prezent, potrivit datelor Ministerului Finantelor, nivelul datoriilor inregistrate de companiile nationale si societatile comerciale catre bugetul de stat depaseste 125.000 miliarde lei, in crestere cu peste 4.000 miliarde lei fata de sfarsitul lunii iunie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite