Doar la ţigări avem preţuri mai mici ca în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norvegienii plătesc cel mai mult pe un pachet de ţigări, în timp ce la polul inferior se numără Lituania, Letonia, Albania şi România Preţurile alimentelor şi băuturilor

Norvegienii plătesc cel mai mult pe un pachet de ţigări, în timp ce la polul inferior se numără Lituania, Letonia, Albania şi România

Preţurile alimentelor şi băuturilor nonalcoolice comercializate pe piaţa românească reprezintă 70% din media existentă la nivelul celor 27 de state ale blocului comunitar. În schimb, costul unui pachet de ţigări este cu mult sub preţul mediu din Europa, România fiind considerată din acest punct de vedere o piaţă ieftină.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Bulgaria este ţara care înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor - 56%, comparativ cu media europeană, urmată de Lituania - 64%, Slovacia şi Polonia - 67%, Letonia şi Cehia - 70%.

Alcoolul românesc, aproape de media european

În ceea ce priveşte preţurile produselor alimentare din ţara noastră, acestea se situează la acelaşi nivel cu cele din Ungaria. Studiul a fost realizat de biroul european de statistică, Eurostat, care a comparat preţurile unui coş de 500 de produse alimentare, băuturi şi tutun, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în trei ţări candidate (Croaţia, Macedonia şi Turcia), trei state EFTA (Islanda, Norvegia şi Elveţia), alături de patru ţări din Balcanii de Vest, respectiv Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia.

Potrivit datelor rezultate, preţurile băuturilor alcoolice din ţara noastră se situează la nivelul celor de peste graniţă, reprezentând 88% din media europeană, procent similar cu cel înregistrat şi în Luxemburg. Cea mai scumpă ţară în ceea ce priveşte preţurile băuturilor alcoolice este Norvegia, cu un procent de 229% faţă de media europeană de 100%, urmată de Islanda, cu 226%.

Norvegienii plătesc cel mai scump pentru vicii, ţigările fiind aici cele mai scumpe din ţările analizate. Urmează Marea Britanie şi Irlanda. Cele mai ieftine ţigări pot fi cumpărate din Letonia, unde preţurile reprezintă doar 28% din media europeană. Nici România nu stă rău atunci când vine vorba de tutun, ţara noastră fiind şi ea destul de ieftină dacă e să ne referim la aceste produse.

Potrivit studiului Eurostat, în cazul produselor din tutun, cu un indice de 32% din media europeană, ţara noastră se numără printre ţările cu cele mai scăzute preţuri din Uniunea Europeană, alături de Lituania (30%) şi Letonia (28%). La bulgari, costul unui pachet de ţigări este ceva mai ridicat, el reprezentând 51% din media europeană. Indicele preţurilor reprezintă o comparaţie între nivelul înregistrat într-un anumit stat şi media europeană.

Dacă indicatorul depăşeşte 100%, ţara este mai scumpă decât media europeană. România este inclusă în grupa a patra de preţuri, penultima, care cuprinde statele cu indici de 60-80%, respectiv Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia.

Preţurile alimentelor, similare cu cele din Ungaria

La alimente, ţara noastră se situează undeva la mijloc, cu un indice de preţuri de 71%, similar cu Ungaria, dar mai mare decât Polonia şi Slovacia, cu 67%, sau Cehia, cu 69%. Pe categorii de produse alimentare, România a avut anul trecut preţuri scăzute, comparativ cu media europeană, la pâine şi cereale - 59%, precum şi la carne - 60%, fructe şi legume - 70%, dar apropiate de media europeană pentru lapte, brânză şi ouă - 94%. Indicii sar de 70% pentru produse precum peştele - 85%, uleiuri şi grăsimi - 95%, şi alte produse alimentare - 87%.

Luând în calcul doar alimentele şi băuturile nonalcoolice, cele mai scumpe state sunt Islanda, cu un indice de 164%, urmată de Norvegia - 158%, Elveţia şi Danemarca - 142%.

În Danemarca, care este de altfel şi cel mai scump stat din UE, un coş de bunuri alimentare şi băuturi nonalcoolice costă de 2,5 ori mai mult decât în Bulgaria, statul cu cele mai scăzute preţuri, de 56% din media europeană. Pe locurile următoare în ordinea celor mai scumpe ţări se situează coşul zilnic al irlandezilor (125%), finlandezilor - 120% şi suedezilor (119%).

La limita inferioară, printre ţările cu cele mai scăzute preţuri din Uniunea Europeană se situează Lituania (64%), dar şi Polonia şi Slovacia, cu 67%. Cifrele indică că preţurile produselor alimentare sunt mai mari, în general, în primele 15 state membre ale UE, decât în ţările care au aderat la Uniune în 2004 şi 2007. Dintre noii membri ai blocului comunitar, Ciprul este singurul stat unde indicele depăşeşte 100%, plasându-se la 107%. Pâinea şi cerealele sunt de 3,5 ori mai scumpe în Danemarca decât în Bulgaria, iar carnea, de trei ori. Laptele, brânza şi ouăle sunt foarte scumpe în Cipru şi Grecia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite