Românii taie convorbirile la telefonul mobil de pe lista de priorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de abonamente şi cartele la telefonia mobilă a scăzut cu 3,2% în primele şase luni, la 23,6 milioane la 30 iunie.

Datele autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM) arată că această scădere a condus şi la reducerea ratei de penetrare cu aproape 3 puncte procentuale, la 110,2%, potrivit datelor autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM).

"Numărul cartelelor preplătite active a scăzut cu 4,5%, la 14,28 milioane, iar numărul abonamentelor persoanelor fizice s-a redus cu 2,2%, la 6,45 milioane, în timp ce numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 1,4%, la 2,86 milioane", a declarat marţi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.

Pe piaţa telefonie mobile activează şase operatori - Orange România, Vodafone România, Cosmote România, RCS&RDS, Romtelecom şi Telemobil.

Deşi numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească în sectorul telefoniei mobile, ajungând la 28,6 miliarde de minute, cu 7,8% mai mult decât în ultimele şase luni ale anului 2010, a menţionat Marinescu.

Potrivit datelor ANCOM. utilizatorii de cartele preplătite au acoperit 55% din traficul total, restul de 45% revenind deţinătorilor de abonamente.

"Durata medie a unui apel iniţiat în reţelele mobile a înregistrat creşteri semnificative, indiferent de reţeaua în care s-a terminat apelul", a adăugat Marinescu.

În medie, în primul semestru al anului, un utilizator a vorbit în medie 3 ore şi 19 minute lunar prin intermediul telefonului mobil, în creştere cu 9% şi a transmis 36 de mesaje SMS lunar, cu 33,4% mai mult.

În prima parte a anului au fost trimise 5,2 miliarde de mesaje scrise (SMS), în creştere cu 31,9% faţă de a doua jumătate a anului 2010.
Cea mai importantă rată de creştere a fost înregistrată la apelurile video 3G, unde avansul a fost de 81,5% (1 milion de minute).

Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 1 minut şi 57 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute şi 42 de secunde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite