Cu tariful social aprinzi doua becuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 noiembrie, tariful social pentru energia electrica se aplica numai consumatorilor casnici cu un venit lunar net pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. In tariful

De la 1 noiembrie, tariful social pentru energia electrica se aplica numai consumatorilor casnici cu un venit lunar net pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. In tariful social real se pot incadra acele familii care consuma 60 kWh pe luna, deci, 1 kWh pe zi. Aceasta inseamna ca poti folosi 1-2 becuri si sa te uiti trei ore la televizor pe zi. In situatia de a folosi tariful social se afla peste 3,5 milioane de romani. Mai mult, daca soliciti tariful social dar depasesti un consum de 100 kWh pe luna, automat, intri la cel mai scump tarif.
3,5 milioane de romani apeleaza la tariful social
"Tariful social ii avantajeaza exclusiv pe cei cu consumuri mici", ne-a declarat Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica. La randul sau, Ioan Lungu, specializat in tarife, atrage atentia ca in cei 100 kWh/luna, incadrati in tariful social, doar 60 kWh - deci un consum de 1 kWh/zi - sunt cei mai ieftini - 0,15 RON. Consumul cuprins intre 60 si 90 kWh/luna este taxat cu 0,36 RON. Atentie foarte mare daca doriti sa va inscrieti la tariful social, caci odata depasiti cei 100 de kWh, veti fi taxati la cel mai scump tarif - 0,71 RON/kWh. Cert este ca la tariful social apeleaza cel putin 3,5 milioane de romani, in special pensionari si tarani, conform declaratiei lui Ioan Lungu, director in Electrica Bucuresti.
Noaptea, tariful cel mai mic - 0,14 RON/kWh
Electrica are insa o intreaga categorie de tarife, in functie de abonamentul platit, de consumurile pe timp de noapte si zi, dar si pe consumul in perioada de gol a sistemelor. Daca insa sistemul de tarifare al Electrica ar functiona asa cum este afisat pe site-ul companiei, consumatorii avizati ar putea sa-si micsoreze sensibil factura. Astfel, este bine de stiut ca, daca consumi curent pe timpul noptii, platesti 0,14 RON/kWh. Iar daca vei consuma in perioada de ,gol", vei putea plati cu 0,16 RON/kWh. Daca insa vei consuma energie in zona de varf, vei fi taxat cu 0,61 RON/kWh. Intrebat ce tip de tarif si-ar putea alege un consumator pentru a plati o factura decenta, directorul Electrica, Nicolae Coroiu, ne-a raspuns ca nu exista o reteta. ,Totul este in functie de consum si de bugetul fiecarui client. Daca consumi mult, cu fluctuatii mari de putere, deja nu mai exista o reteta. La un consum constant, clientul isi poate alege un tarif standard", sustine directorul Electrica. Pentru inlesnirile enumerate, trebuie sa inchei un anume contract cu Electrica. Dar aceasta numai dupa o serioasa documentare. Spre exemplu, iti poti alege un consum de noapte, daca vei face un contract pentru tariful CR2 - tip monom cu rezervare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite