Doar 5 la suta din carmangerii vor rezista socului integrarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima sansa: fondurile SAPARD

Doar un procent de 5 la suta din totalul unitatilor care nu pot indeplini cerintele UE la data aderarii au sanse sa evite inchiderea definitiva, a declarat ieri directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gabriel Predoi. "Singura sansa a acestor centre este sa acceseze fonduri SAPARD pentru modernizare sau sa isi modifice activitatea. Ar putea, de exemplu, sa presteze activitati de transare a carnii, care nu implica costuri mari, in colaborare cu abatoare autorizate", a precizat Gabriel Predoi. Cea mai mare parte a acestor unitati sunt abatoare (55 la suta), urmate de centrele de procesare a laptelui in proportie de 40 de procente. Potrivit datelor ANSVSA, din totalul celor 1.327 de unitati din industria alimentara de la nivelul Romaniei, 80 de unitati indeplinesc cerintele UE (grupa A), 263 se vor conforma normelor comunitare pana la data aderarii (grupa B) si 54 unitati beneficiaza de o perioada de tranzitie (grupa C). Grupa D si cea majoritara cuprinde 930 de unitati care nu au programe de modernizare. "Chiar daca se vor inchide toate unitatile din categoria D, cel mai probabil la 30 iunie 2006, nu sunt motive de ingrijorare. Restul unitatilor au capacitatea de a procesa pentru acoperirea necesarului intern", a mai spus Predoi. Reprezentantii autoritatii centrale au afirmat ca anul acesta au fost deja inchise definitiv 127 de unitati din categoria D, cele mai multe fiind abatoare (89), centre de procesare a laptelui (33), doua pentru procesarea carnii de pasare si 3 de peste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite