UPDATE CE a suspendat "temporar" rambursările de fonduri pe resurse umane către România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Autorităţii de resort pentru finanţările din Fondul Social European şi cei ai Curţii de Conturi au admis miercuri, cu ocazia unei mese rotunde organizată de "Coaliţia 112 pentru fonduri structurale" ca în urma unei verificări a Comisiei Europene din data de 11 februarie au fost "suspendate temporar" rambursările către România pe Programul Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), informează portalul euractiv.ro.

Potrivit sursei citate, Bruxelles-ul a decis să nu mai analizeze, decamdată, cererile de rambursare transmise de statul român din cauza funcţionării defectuoase a Sistemului electronic - SMIS. Decizia CE afectează o cerere de opt milioane transmisă până la data de 11 februarie, precum şi alte cereri de rambursare eleborate în ultima lună.

O nouă evaluare va avea loc în jur de 19 aprilie.

Ministerul Muncii: Suspendarea, până în aprilie, a rambursării fondurilor europene nu-i afectează pe beneficiari

Ministerul Muncii a emis un comunicat prin care afirmă că suspendarea temporară a rambursării nu va afecta beneficiarii.

"Faptul ca decontările de la Comisia Europeană către AM POSDRU au fost suspendate temporar nu aduce nici un fel de prejudiciu beneficiarilor proiectelor finanţate din fonduri POSDRU. Plăţile către aceştia nu au fost şi nu sunt suspendate. Ca dovadă, în perioada februarie – martie a.c., 118 beneficiari au încasat suma totală de 23.206.693,81 RON, atât prefinanţări, cât şi rambursări.

De asemenea, conform graficului de plăţi al autorităţii de management, beneficiarii vor primi în continuare sumele solicitate în cererile de rambursare şi în cele de prefinanţare", se arată în comunicatul remis de instituţie.

Potrivit comunicatului, "rata scăzută de absorbţie şi procedurile greoaie constatate de Comisia Europeană în urma auditului efectuat în ultimul trimestru al anului trecut au deteminat experţii comisiei să elaboreze un set de recomandări, transmis la începutul lunii februarie printr-o scrisoare adresata Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României. De altfel, tocmai aceste deficienţe au constituit motivul pentru care fostul director al AM POSDRU, Cristina Iova, a fost demisă din funcţie la începutul anului 2010".

Decontarile de la Comisia Europeană către AM POSDRU au fost suspendate până la finalizarea raportului comisiei de audit a CE. Aceasta va reveni în România în aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite