Comisia Europeană vrea să aducă iarna în supermarketuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorii sunt obişnuiţi să simtă frigul din supermarket când ajung în zona cu rafturi frigorifice, însă temperatura ar putea să scadă şi în alte zone ale magazinelor lor preferate.

Comisia Europeană analizează posibilitatea de a oblige lanţurile de magazine care comercializează carne, peşte, produse lactate şi sucuri din fructe proaspete să reducă temperatura cu două grade Celsius, scrie Daily Mail. Asta înseamnă o micşorare cu trei până la cinci grade a temperaturii medii actuale din raioanele unde există rafturi frigorifice.

O investigaţie făcută de jurnaliştii britanici a scos la iveală că temperatura medie din supermarketurile din Marea Britanie era în 2010 de 17 grade Celsius, iar cea mai scăzută era de 11,1 grade Celsius.

Specialiştii în construcţii recomandă însă o temperatură cuprinsă între 18 şi 23 de grade, în funcţie de sezon.
Experţii în comerţ sunt însă îngrijoraţi de faptul că "temperaturile polare" vor ţine clienţii departe.

În schimb, experţii în sănătate de la Bruxelles cred că temperaturile mai coborâte vor ucide bacteriile periculoase din alimente şi vor reduce numărul de intoxicaţii alimentare.

Bineînţeles, comercianţii au susţinut că măsura este inutilă pentru că ei fac controale severe pentru siguranţa alimentară. Un alt argument a fost acela că factura la energie i-ar costa 100 de milioane de lire în plus şi i-ar obliga să cumpere frigidere noi.

De asemenea, retailerii au mai spus că menţinerea temperaturilor mici ar avea un impact teribil asupra mediului prin creşterea consumului de energie cu 20%.

Măsura a ajuns pe lista Comisiei Europene în momentul în care oficialii au încercat să aducă noi măsuri pentru siguranţa alimentară.
Regula temperaturii mai scăzute se aplică deja pentru camioanele frigorifice ce transportă produse alimentare.

Comisiei Europeană cere acum statelor member părerea cu privire la extinderea acestei măsuri la toate supermarketurile. Magazinele mici nu vor fi afectate pentru moment de această măsură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite