Preţul sucului de portocale atinge nivelul record al tuturor timpurilor. Află de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul sucului de portocale a ajuns la un nivel record la nivel mondial, el crescând cu 25% de la începutul anului.

Astfel, o livră de suc costă 2,12 dolari livra, scrie BBC.

Principalii factori care au determinat majorarea au fost un scandal legat de un fungicid găsit în sucul de portocale din Brazilia, dar şi vremea rece din Florida, care pune beţe în roate producătorilor locali.

Oficialii americani ce se ocupă de siguranţa alimentelor au găsit în sucul de portocale brazilian un nivel ridicat de carbendazim, un fungicid, care poate fi folosit în ţara din America de Sud pentru tratarea unui tip de mucegai ce creşte pe pomi. El este însă ilegal în SUA.

Totuşi, autorităţile americane susţin că un consum redus de carbendazim nu este periculos şi că sucul de portocale ce ar prezenta riscuri va fi retras de pe rafturile supermarketurilor. Ei susţin că trebuie refuzată pătrunderea în SUA a transporturilor de suc ce conţine fungicidul.

În perioada 2010-2011, Brazilia a produs mai mult de jumătate din sucul de portocale din întreaga lume, ceea ce o face cel mai mare producător global.

Cel de-al doilea mare producător sunt SUA, mai ales prin culturile din Florida, însă vremea rece a dus la periclitarea multor recolte.

Piaţa sucului de portocale este una relativ mică comparativ cu alte mărfuri precum cafeaua şi cacaoa. De aceea, fluctuaţiile mari pot apărea brusc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite