O strategie bună de investiţii te scapă de şocul corecţiilor de la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu de puţine ori, perioadele prelungite de corecţii care afectează cotaţiile titlurilor companiilor listate la bursă au darul de a bulversa investitorii. Brokerii spun însă că şocul

Nu de puţine ori, perioadele prelungite de corecţii care afectează cotaţiile titlurilor companiilor listate la bursă au darul de a bulversa investitorii. Brokerii spun însă că şocul subţierii câştigurilor ar putea fi atenuat prin aplicarea câtorva strategii investiţionale, care şi-au dovedit în timp eficienţa.
După patru sau cinci zile de scăderi succesive, prima soluţie la care apelează cei mai mulţi dintre investitori este vânzarea acţiunilor care se depreciază. "Prima variantă este marcarea graduală a profiturilor, începând din momentul în care bursa dă seme clare că intră pe trend descendent. Acest prim pas trebuie urmat de cumpări de acţiuni după ce apar indicii clare că bursa intră pe un trend ascendent", explică Iulian Panait, preşedintele KTD. Investitorii îşi păstrează, astfel, câştigurile obţinute până la acel moment sau, după caz, îşi limitează pierderile disponibilizându-şi capitalul. Momentul de vânzare sau chiar şi cel de reintrare în piaţă poate fi însă greşit ales. "Astfel, este posibil ca vânzarea să se facă pe un minim, iar ulterior piaţa să nu mai scadă. Astfel, investitorul este forţat să reintre în piaţă la preţuri mai mari decât cel la care a vândut. Acest lucru este foarte posibil în aceste momente, în care piaţa este foarte volatilă", atrage atenţia Laurenţiu Roşoiu, consultant investiţii SAI Swiss Capital Asset Management.
În cazul unor evenimente neaşteptate (adunări generale, majorări de capital social, anunţarea dividendelor), investitorul nu va beneficia de acestea decât dacă va cumpăra înapoi acţiunile respective, răscumparare care se va face în mod evident la un preţ mai mare.
Însă alegerea unei strategii de vânzare, în condiţiile unei pieţe în scădere, depinde foarte mult de profilul de risc al fiecărui investitor la bursă. "Dacă totuşi pe piaţă nu se confirmă un trend descendent, poate cea mai potrivită alegere ar fi aceea de lichidare doar a unei părţi din portofoliu. La o scădere mai mare de 10%, luând în calcul contextul din piaţă, investitorul respectiv ar putea să-şi lichideze în totalitate deţinerile, adoptând, până la confirmarea unui nou trend ascendent, o poziţie de aşteptare", este de părere Andreea Ciobanu, broker la SSIF Intercapital Invest.
Investitorul pe termen lung, însă, nu va alerga să-şi vândă deţinerile. "Probabil portofoliul acestuia este încă de la început constituit în proporţie covârşitoare din acţiuni solide, cu perspective bune de creştere pe acest orizont de timp. Ca atare, acesta îşi poate permite să aştepte câteva luni cât piaţa evoluează negativ, fără să-şi vândă acţiunile", explică Panait.
"Acţiuni-refugiu" pentru asigurarea portofoliului
O metoda clasică este refugiul în acţiuni cu un grad de stabilitate ridicat. În cazul acestora, discuţiile sunt mai complexe, intervenind un mare grad de subiectivism. "BRD şi Banca Transilvania au fost considerate de-a lungul timpuluim, de către analişti, ca fiind acţiuni de refugiu. Pe de altă parte însă, cel puţin în cazul Băncii Transilvania, disputele între analişti sunt destul de aprige, o parte dintre ei apreciind-o ca fiind o acţiune scumpă, iar o parte luând în calcul potenţialul de dezvoltare", explică Laurenţiu Roşoiu. La rândul său, preşedintele KTD consideră că, în momentul de faţă, în categoria acţiunilor-refugiu intră Transelectrica, BRD şi, eventual, Petrom. şi titlurile companiilor farmaceutice ar putea fi incluse în această categorie, susţine Panait. "Acţiunile companiilor din sectorul farmaceutic s-au comportat foarte stabil în perioadele de scădere de piaţă, şi pot fi considerate acţiuni-refugiu, deşI, prin prisma rezultatelor financiare, ele sunt considerate scumpe, în momentul de faţă". În acelaşi timp, numeroşi investitori folosesc adesea ca "acţiuni de refugiu" societăţi tranzacţionate pe fosta piaţă Rasdaq. "Pe această piaţă, multiplii de preţ sunt mult mai mici şi, prin urmare, preţurile acestora sunt mai bine fundamentate pe rezultatele economice, ceea ce le-ar putea face mai puţin expuse la o corecţie puternică", susţine Roşoiu.
Repoziţionarea pe piaţă a portofoliului deţinut este o altă variantă care poate asigura oarecare protecţie în momentele de trend descendent al pieţei, în cazul în care investitorul nu vrea să îşi retragă expunerea din piaţă şi nici nu vrea să intre pe piaţa la termen. "De exemplu, dacă după câteva zile de scădere a bursei investitorul intuieşte un trend negativ mai îndelungat, el poate să-şi vândă deţinerile în acţiuni mai volatile, riscante, cu performanţă financiară mai slabă, şi să se axeze în proporţie covârşitoare pe acţiuni stabile, care au dovedit de-a lungul timpului că trec mai uşor prin corecţiile bursei şi ulterior revin mai rapid aproape de valoarea iniţială", explică preşedintele KTD Invest.
O variantă alternativă rămâne şi iniţierea unei operaţiuni de hedging (n.red.: compensarea unei poziţii prin luarea unei poziţii egale şi opuse într-o piaţă separată, dar paralelă) în piaţa instrumentelor financiare derivate de la Sibiu. "Concret, poate fi deschisă o poziţie de vânzare în lipsă (short) pe un număr similar de acţiuni cu cel deţinut la BVB şi la o scadenţă cât mai îndepărtată (preferabil şase luni). În acest fel, practic, valoarea portofoliului investitorului nu se va mai schimba, indiferent de evoluţia pieţei", explică Iulian Panait.
Sfatul brokerului, un ajutor pentru client
Neajunsul acestei metode de protecţie este însă dat de numărul redus de acţiuni pe care se poate realiza tranzacţii la bursa din Sibiu, cauzată în special de lichiditatea extrem de redusă sau chiar inexistentă pe cea mai mare parte din acţiuni. "Practic, în acest moment, o strategie de protecţie la risc nu poate fi făcută decât pe SIF2, SIF5, SIF3, parţial SIF1 şi ceva mai puţin pe SIF4, pe Banca Transilvania, SNP Petrom, Rompetrol. Sporadic, pe piaţa de la Sibiu se mai încheie contracte cu suportul pe BRD, AMO, şi BRK", subliniază Laurenţiu Roşoiu. Avantajul hedgingului este dat de faptul că, pe parcursul perioadei respective, investitorul îşi păstrează acţiunile şi poate beneficia de toate drepturile (dividende, prezenţa la AGA, prezenţa la majorări de capital social etc.).
Strategiile de protecţie adoptate de investitori depind, practic, de gradul de cunoaştere şi înţelegere a oportunitatilor oferite de piaţa de capital. Un ajutor în acest sens poate veni însă de la orice broker interesat să-şi ajute clientul să se perfecţioneze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite